Recept på den lyxiga brunchrätten ägg benedict med rökt lax, pocherat ägg och tryffel-spenat. Har du ingen tryffelolja hemma  blir det väldigt gott utan också.

För 4 personer

Ingredienser

CitronHollandaise:

100 g smör
2 äggulor
2 msk vin torrt vitt
1 krm salt
1 krm cayennepeppar
1 tsk citron pressad

Pocherat ägg:

1 l vatten
3 msk ättiksprit (12 %)
4 ägg

Tryffelspenat:

2 påsar babyspenat (à 80 g)
0,5 msk smör
1 krm tryffelolja
0,5 krm salt
0,5 krm svartpeppar nymald

Tillbehör:

4 toastbröd skivor grovt
8 kallrökt lax skivor (ca 200 g)

Recept: Ägg benedict med rökt lax, pocherat ägg och tryffel-spenat

  1. Smält smöret på svag värme. Blanda äggulor och vin i en annan kastrull. Håll kastrullen i ett sjudande vattenbad och vispa tills blandningen tjocknar.
  2. Ta bort kastrullen från värmen och vispa ner det smälta smöret lite i taget. Undvik att ta med den sista vita bottensatsen i smöret. Smaka av  med salt, cayennepeppar och citronsaft.
  3. Pocherat ägg: Koka upp vatten och ättika i en låg vid panna. Knäck äggen ett i taget i en kopp. Låt äggen försiktigt glida ner i vattnet och sjud dem ca 2 min. Ta upp äggen med hålslev och låt dem rinna av på hushållspapper.
  4. Rosta bröden i brödrost eller i torr panna. Lägg upp på tallrikar.
  5. Fräs spenaten hastigt i smör, smaka av med tryffeloja, salt och peppar. Lägg spenaten på bröden. Lägg på laxskivor och ägg och ringla över hollandaisesås. Dra ett ordentligt varv med svartpepparkvarnen över. Servera genast.