Ädelostgratinerad rödlöks- och rödbetssoppa

Vem minns inte den franska löksoppan? Det här är en variant med rödbetor och ädelost. Supergod och lättlagad. En förenklad variant får du om du serverar ost och brödkrutonger vid sidan om i stället för att gratinera.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 500 g rödlökar
  • 400 g rödbetor
  • 2 msk smör
  • 1 tsk timjan
  • 3 dl rött vin - + 1/2 dl
  • 8 dl vatten
  • 3 tärningar oxbuljong
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald

Gratinering

  • 4 bröd - skivor, rostat
  • 2 dl ädelost - riven, eller annan smakrik ost

Gör så här

  1. Skala lök och rödbetor. Skiva löken och skär rödbetorna i tunna stavar.

  2. Hetta upp smöret i en gryta och fräs lök och rödbetsstavar en kort stund.

  3. Tillsätt timjan, vin, vatten och buljongtärningar. Låt soppan sjuda 20 min under lock.

  4. Sätt ugnen på 250°.

  5. Smaka av soppan med salt och peppar och ev 1/2 dl rött vin för att öka syran något. Häll upp soppan i ugnssäkra skålar, lägg i en rostad brödskiva i varje skål och strö ost över. Gratinera mitt i ugnen ca 10 min. Servera.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!