15 minuter + tid i ugn
Ädelostgratinerad blomkål med örtkokt matvete och tomatsallad – gör så här:
- Sätt ugnen på 250°. Ansa och bryt blomkålen i buketter. Lägg dem i en ugnssäker form och strö på 1/2 tsk salt. Rosta blomkålen mitt i ugnen ca 10 min. Klicka över osten och tillaga ytterligare ca 10 min.
- Skala och finhacka löken. Hacka hälften av timjanen. Fräs drygt hälften av löken och den hackade timjanen i 1 msk olja ca 3 min. Tillsätt matvetet och häll på 5 dl vatten. Smula i buljongtärningen. Låt koka utan lock ca 12 min. Krydda med 2 krm salt och 1 krm peppar.
- Blanda resten av löken med 2 msk olja, 1 msk vinäger, 2 krm salt och 1 krm peppar. Halvera tomaterna. Blanda tomater och solrosfrön med löken.
- Garnera blomkålen med den resterande timjanen och servera med matvete och tomatsallad.