Abborre med svamp- och fläsksås

Insjöfisk, som exempelvis abborre, går mycket väl ihop med kraftiga tillbehör som en sås på rödvin, svamp och fläsk. Det är också gott att servera de stekta abborrfiléerna med en röra på svamp och fläsk. Då kan det behövas lite kallt smör eller gräddfil till den kokta potatisen.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 600 g abborrfilé - utan skinn
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 1 msk smör
  • 0,5 dl persilja - finhackad

Svamp- och fläsksås

  • 300 g skogschampinjoner
  • 200 g rimmat fläsk
  • 1 msk smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 dl rött vin - fylligt
  • 0,5 l vatten
  • 1 tärningar köttbuljong
  • 0,5 tsk rosmarin - grovstött
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Tillbehör

  • potatis - kokt eller pressad

Gör så här

  1. Sås:Dela svampen i mindre bitar. Tärna fläsket. Fräs svamp och fläsk i smör i en stor stekpanna tills alltsammans fått fin färg. Salta och peppra.

  2. Pudra över mjölet och rör om. Häll på rödvinet och vattnet. Smula över buljongtärningen och strö i rosmarinen. Sjud utan lock ca 5 minuter under omrörning.

  3. Smaka av såsen med salt och peppar. Värm före servering.

  4. Fisk: Salta och peppra fiskfiléerna på båda sidor. Stek fisken i smör på hög värme, 1-2 minuter på var sida, beroende på tjocklek. Strö persiljan över.

  5. Värm och häll svamp- och fläsksåsen på ett serveringsfat. Placera fisken ovanpå. Servera tillsammans med kokt eller pressad potatis.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!