2.82.82.82.82.8

Abborre med fänkålssås och rödbetspuré är en del i en meny. Vill du servera abborren som ensamrätt kan du öka mängden till 150 g per person. Servera med potatismos eller kokt potatis. Fänkålssås och rödbetspuré bör ökas en halv gång. Servera gärna en blandad sallad med sockerärter till.

För 8 personer:

Ingredienser

8 abborrfiléer, byxade (à 50 g)
1 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald
25 g smör
1 kruka dill

Sås:

0,5 fänkålsstånd, (200 g)
5 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
2 msk vetemjöl
2 dl vispgrädde
1 msk pernod, (anisbrännvin)
1 krm salt
0,5 krm svartpeppar, nymald

Rödbetspuré:

4 rödbetor, kokta (450 g)
3 msk crème fraiche
0,5 tsk salt

Garnering:

fänkålsdill eller vanlig dill

45 minuter

Abborre med fänkålssås och rödbetspuré – gör så här:

  1. Sås: Ansa och finhacka fän­kålen. Koka den mjuk under lock i vatten och hönsbuljong. Mixa ­fänkålen slät med buljongen.
  2. Rör ut mjölet i lite av grädden och vispa ner i buljongen. Vispa ner resen av grädden och låt koka ca 3 min. Smaksätt med Pernod och krydda med salt och peppar.
  3. Puré: Skär rödbetorna i grova bitar och mixa med crème fraichen till en slät kräm. Krydda med salt.
  4. Krydda abborrfiléerna med salt och peppar. Stek den i smör ca 2 min på ­varje sida.
  5. Servera fisken med fänkålssås och rödbetspuré. Garnera med dill.
Fler recept med: Fisk