I annonssamarbete med LE CREUSET

3.83.83.83.83.8

Bra matlagning kräver kärlek, kvalitet och gjutjärn. Gjutjärnsgrytor och stekpannor håller en kvalitet som inte går att jämföra med andra material och har många oväntade egenskaper …

För 1 grytbröd

Ingredienser

10 g jäst
1 msk salt
1 msk honung
5 dl kallt vatten
600-700 g vetemjöl

Gör så här

  1. Smula ned jästen i en bunke, strö på salt och tillsätt honung.
  2. Häll i vatten och rör om tills jäst och honung har löst sig.
  3. Tillsätt mjölet lite i taget under omrörning. Det gäller att blanda degen riktigt länge, minst i 10 min. Degen ska vara klibbig som tuggummi. Ta hellre för lite än för mycket mjöl! Lägg degen i en skål, strö över lite mjöl och täck med plastfolie. Ställ skålen i kylen och låt degen jäsa i 12-15 timmar, gärna längre.
  4. Sätt ugnen på 250° C och värm upp grytan med lock i ugnen. Detta tar ca 15 min. Häll degen i den varma grytan.
  5. Lägg på locket och ställ in grytan i ugnen. Grädda brödet i 30 min. med locket på.
  6. Sänk värmen till 225° C, ta av locket från grytan och strö över mjöl. Fortsätt att grädda brödet i 20-25 min. utan lock.

Våra bästa köksredskap blir nästan som familjemedlemmar. En gedigen gjutjärnsgryta/stekpanna är en livslång och oumbärlig följeslagare. Den både lyfter och underlättar matlagningen, så att du får tid att njuta av resultatet.
Vi listar 5 skäl till varför gjutjärnsgrytor är ett måste i köket:

1. Tål höga temperaturer

DKrecipe166.1538115263

Hasselbackspotatis med baconhack i gjutjärnspanna från Le Creuset.

Med en gjutjärnsgryta eller stekpanna behöver du inte tänka på temperaturen. Järnet tål riktigt höga temperaturer och den emaljerade ytan ger ett extra skydd så att du minskar risken att bränna vid maten. Den ger även en perfekt och krispig stekyta.

2. Passar alla värmekällor

DKrecipe168.1539258090

Ingen höst utan en klassisk Boeuf Bourguingon, tillagad på bästa sätt  i en oval  gryta i gjutjärn från Le Creuset.

Gjutjärn är känt för att vara ett av de mest lämpade materialen för matlagning. Det beror bland annat på att järnet fördelar värmen på ett optimalt sätt. Det gör den särskilt lämpad vid tillagning av exempelvis grytor som en klassisk Boeuf bourguignon. 

Nu kan du vinna ett helt kit från Le Creuset!

Allt du behöver göra är att klicka här!

Tavling_LeCreuset (1)

Du kan vinna ett helt matlagningskit till ett värde av 12 800 kr.

3. Ugnsstek och baka med

DRNWn2sD.jpeg

Snabb och hälsosam blomkålspizza -tillagad i gjutjärnspanna från Le Creuset.

En gjutjärnsgryta är en allround-produkt som du inte bara kan steka och tillaga grytor i. Den går även bra att använda när du ska ugnssteka, grädda pizza eller baka bröd! Testa själv med Le Creusets Italieninspirerade grytbröd i början av artikeln.

4. Energisnål och perfekt vid servering

product-page-image-se

Optimal när du ska servera eftersom gjutjärn håller värmen länge.

Gjutjärn är bra på att behålla värmen och att fördela den effektivt i hela grytan. Det gör den till ett köksredskap med låg energiförbrukning.
Psst! De tål även att maskindiskas … Även om handtvätt är att föredra då det sliter mindre på emaljen.

5. Håller hela livet

Kvalitet brukar, som man säger, löna sig. Sedan 1925 har gjutjärnsgrytor i högsta kvalitet tillverkats på Le Creusets eget gjuteri i Frankrike. De finns i flera modeller och färger, hitta din egen favorit som matchar ditt kök och din livsstil.

Fler recept med: Le Creuset, Promotion