Majonnäs (med goda smaksättningar till skaldjur)

Gör en stor sats majonnäs. Fördela den sedan i två skålar och blanda ner smaksättningarna. Den naturella majonnäsen är förstås också god till skaldjuren.
Allt om Mat
Foto: Per Ranung

Majonnäs

  • 3 vitlöksklyftor
  • 4 äggulor
  • 2 tsk dijonsenap
  • 2 tsk vitvinsvinäger
  • 2 tsk citron - pressad
  • 2 dl olivolja
  • 2 dl rapsolja
  • 0,75 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald

Tomat och saffran

  • 2 scharlottenlökar
  • 1 tsk fänkålsfrön
  • 1 msk olivolja
  • 0,5 msk tomatpuré
  • 0,5 pkt saffran (à 1/2 g)

Sesam och ingefära

  • 0,5 tsk honung
  • 1 tsk sesamolja
  • 0,5 röd chili - t ex spansk peppar, finhackad
  • 2 msk koriander - hackad
  • 2 msk sesamfrön

Gör så här

  1. Skala och finhacka vitlöken. Rör ihop vitlök, äggulor, senap, vinäger och citronsaft.

  2. Tillsätt oljan i en tunn stråle under kraftig vispning. Krydda med salt och peppar.

Smaksätt majonnäsen med tomat och saffran

Skala och finhacka löken. Mortla fänkålsfröna. Stek löken mjuk i olja ca 4 min. Tillsätt fänkålsfrön, tomatpuré och saffran. Stek ytterligare ca 3 min. Låt kallna. Blanda med hälften av majonnäsen.

Smaksätt majonnäsen med sesam och ingefära

Rör ihop honung, sesamolja, sesamfrön, finhackad röd chili och koriander. Blanda sedan ner hälften av majonnäsen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!