4.84.84.84.84.8

Gör en stor sats majonnäs. Fördela den sedan i två skålar och blanda ner smaksättningarna. Den naturella majonnäsen är förstås också god till skaldjuren.

För 5 dl

Ingredienser

Majonnäs

3 vitlöksklyftor
4 äggulor
2 tsk dijonsenap
2 tsk vitvinsvinäger
2 tsk pressad citron
2 dl olivolja
2 dl rapsolja
3/4 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar

Tomat och saffran

2 scharlottenlökar
1 tsk fänkålsfrön
1 msk olivolja
1/2 msk tomatpuré
1/2 paket saffran (à 1/2 g)

Sesam och ingefära

1/2 tsk honung
1 tsk sesamolja
1/2 röd chili, t e x spansk peppar, finhackad
2 msk hackad koriander
2 msk sesamfrön

20 min + tid att mogna

Majonnäs – gör så här:

  1. Skala och finhacka vitlöken. Rör ihop vitlök, äggulor, senap, vinäger och citronsaft.
  2. Tillsätt oljan i en tunn stråle under kraftig vispning. Krydda med salt och peppar.

Smaksätt majonnäsen med tomat och saffran
Tomat saffran majonäs

Skala och finhacka löken. Mortla fänkålsfröna. Stek löken mjuk i olja ca 4 min. Tillsätt fänkålsfrön, tomatpuré och saffran. Stek ytterligare ca 3 min. Låt kallna. Blanda med hälften av majonnäsen.

Smaksätt majonnäsen med sesam och ingefära
Sesam ingefara majo

Rör ihop honung, sesamolja, sesamfrön, finhackad röd chili och koriander. Blanda sedan ner hälften av majonnäsen.

Fler recept med: Ägg och mejeri, Sås och marinad