Gör en stor sats majonnäs. Fördela den sedan i två skålar och blanda ner smaksättningarna. Den naturella majonnäsen är förstås också god till skaldjuren.

För 5 dl

Ingredienser

Majonnäs

3 vitlöksklyftor
4 äggulor
2 tsk dijonsenap
2 tsk vitvinsvinäger
2 tsk pressad citron
2 dl olivolja
2 dl rapsolja
3/4 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar

Tomat och saffran

2 scharlottenlökar
1 tsk fänkålsfrön
1 msk olivolja
1/2 msk tomatpuré
1/2 paket saffran (à 1/2 g)

Sesam och ingefära

1/2 tsk honung
1 tsk sesamolja
1/2 röd chili, t e x spansk peppar, finhackad
2 msk hackad koriander
2 msk sesamfrön

20 min + tid att mogna

Recept: Kräftmajonnäs

  1. Skala och finhacka vitlöken. Rör ihop vitlök, äggulor, senap, vinäger och citronsaft.
  2. Tillsätt oljan i en tunn stråle under kraftig vispning. Krydda med salt och peppar.

Smaksätt majonnäsen med tomat och saffran:

  • Skala och finhacka löken. Mortla fänkålsfröna.
  • Stek löken mjuk i olja ca 4 min. Tillsätt fänkålsfrön, tomatpuré och saffran. Stek ytterligare ca 3 min.
  • Låt kallna. Blanda med hälften av majonnäsen.

Smaksätt majonnäsen med sesam och ingefära:

  • Rör ihop honung, sesamolja, sesamfrön, finhackad röd chili och koriander.
  • Blanda sedan ner hälften av majonnäsen.