2-dagars rågbröd

Du kan även grädda bröden i en gjutjärnsgryta. Sätt in grytan i kall ugn. När ugnen är varm stjälps degen ner. Sätt på lock, följ därefter receptet. Ta av locket efter 30 min och grädda ytterligare 10 min.
Allt om Mat

Deg 1

  • 2,5 dl vatten - ljummet
  • 100 g rågsurdeg - hemgjord eller köpt
  • 3 dl rågmjöl - grovt (165 g)

Deg 2

  • 2,5 dl vatten - ljummet
  • 3 dl rågmjöl - grovt (165 g)

Skållning

  • 1,5 dl rågkross - (100 g)
  • 0,5 dl solrosfrön - (35 g)
  • 0,5 dl linfrön - (35 g)
  • 1 dl vatten - kokande

Deg 3

  • 2,5 dl vatten - ljummet
  • 1 msk havssalt
  • 10 dl vetemjöl - (600 g)
  • 3,5 dl rågmjöl - grovt (190 g)

Gör så här

  1. Dag 1: Blanda samman ingredienserna till deg 1 i en bunke. Täck med plastfolie och låt stå 12 timmar i rumstemperatur.

  2. Blanda ner vatten och rågmjöl i deg 1. Täck bunken med plastfolie.

  3. Skållning: Blanda samtidigt rågkross, linfrö och solrosfrö i en annan bunke. Häll över vattnet, rör om och täck bunken med plastfolie. Låt surdegen och skållningen stå ca 12 timmar.

  4. Dag 2: Blanda surdeg (deg 1) och skållning i en stor bunke eller hushållsassistent. Tillsätt vatten, vetemjöl och rågmjöl.

  5. Knåda degen på lägsta hastighet i 10 min. Tillsätt saltet och knåda i ytterligare 5 min.

  6. Häll degen i en inoljad plastlåda eller bunke. Låt jäsa under bakduk ca 2 timmar. Stöt samman degen efter halva tiden.

  7.  Dela degen i två bitar. Forma dem till två runda bröd. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper.  Låt jäsa under bakduk ca 30 min. Sätt ugnen på 250° varmluft.

  8. Grädda bröden i nedre delen av ugnen ca 5 min . Sänk ugnsvärmen till 200°. Grädda ytterligare ca 25 min tills bröden har 98° innertemperatur. Låt bröden kallna under bakduk på ett galler.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!