2-dagars rågbröd

00000

Du kan även grädda bröden i en gjutjärnsgryta. Sätt in grytan i kall ugn. När ugnen är varm stjälps degen ner. Sätt på lock, följ därefter receptet. Ta av locket efter 30 min och grädda ytterligare 10 min.

För 2 runda bröd:

Ingredienser

Deg 1:

2,5 dl vatten, ljummet
100 g rågsurdeg, hemgjord eller köpt
3 dl rågmjöl, grovt (165 g)

Deg 2:

2,5 dl vatten, ljummet
3 dl rågmjöl, grovt (165 g)

Skållning:

1,5 dl rågkross, (100 g)
0,5 dl solrosfrön, (35 g)
0,5 dl linfrön, (35 g)
1 dl vatten, kokande

Deg 3:

2,5 dl vatten, ljummet
10 dl vetemjöl, (600 g)
3,5 dl rågmjöl, grovt (190 g)
1 msk havssalt

2-dagars rågbröd – gör så här:

  1. Dag 1: Blanda samman ingredienserna till deg 1 i en bunke. Täck med plastfolie och låt stå 12 timmar i rumstemperatur.
  2. Blanda ner vatten och rågmjöl i deg 1. Täck bunken med plastfolie.
  3. Skållning: Blanda samtidigt rågkross, linfrö och solrosfrö i en annan bunke. Häll över vattnet, rör om och täck bunken med plastfolie. Låt surdegen och skållningen stå ca 12 timmar.
  4. Dag 2: Blanda surdeg (deg 1) och skållning i en stor bunke eller hushållsassistent. Tillsätt vatten, vetemjöl och rågmjöl.
  5. Knåda degen på lägsta hastighet i 10 min. Tillsätt saltet och knåda i ytterligare 5 min.
  6. Häll degen i en inoljad plastlåda eller bunke. Låt jäsa under bakduk ca 2 timmar. Stöt samman degen efter halva tiden.
  7.  Dela degen i två bitar. Forma dem till två runda bröd. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper.  Låt jäsa under bakduk ca 30 min. Sätt ugnen på 250° varmluft.
  8. Grädda bröden i nedre delen av ugnen ca 5 min . Sänk ugnsvärmen till 200°. Grädda ytterligare ca 25 min tills bröden har 98° innertemperatur. Låt bröden kallna under bakduk på ett galler.
Fler recept med: Bakning, Matbröd