I annonssamarbete med GRANA PADANO

Kocken och matstylisten Louise Johansson bakar krispig pizza och garnerar med gudomlig Grana Padano och söta små päron.

Visste du att: 2019 tillverkades 5 miljoner osthjul av Grana Padano, 2 miljoner av dem (40 %) gick på export.

Grana Padano har varit en del av italiensk mattradition i nästan tusen år. Benediktinermunkar kom på ett smart sätt att lagra överbliven mjölk genom att skapa en hårdost som kunde stå emot tidens tand.

I dag är Grana Padano sedan 1996 en DOP-ursprungsskyddad norditaliensk ost gjord på råmjölk från italienska kor, helt laktosfri för den delen. Sprungen framför allt från regionerna Piemonte, Lombardiet och Veneto där floden Po passerar brukar man kalla området för Pianura Padana.  

Visste du att: 30 gram Grana Padano näringsmässigt motsvarar en halv liter mjölk.

Osthjulen måste lagras i minst 9 månader, men för att få sammanslutningen Consorzio Grana Padanos etikett Riserva måste osten lagras i minst 20 månader. Ju äldre desto kornigare, vilket bara ökar den härliga smakupplevelsen.

Louise Johansson gillar den lika nötaktiga som milda och fylliga smaken. Och att Grana Padano dessutom är väldigt kalciumrik är förstås lika fint som toppingen på pizzan.

image0

Pizza Bianca med päron och Grana Padano

 En ljus pizza med sötma från päron som bryter fint mot sältan i Grana Padano. Degen är baserad på vårvete- och durumvetemjöl för extra krispiga kanter.

 4 Pizzor
2 dl crème fraiche
200 g Grana Padano
2-3 päron (t ex conference)
2 dl pekannötter
1 kruka salvia
1/2 dl olivolja
1 msk honung
2 tsk flingsalt
2 krm nymalen svartpeppar

Pizzadeg
25 g jäst
3 dl ljummet vatten
2 msk olivolja
3 dl durumvetemjöl + 1 dl till utbakning
5 dl vårvetemjöl + 1/2 dl till utbakning
1/2 tsk salt

Gör så här:

  1. Knåda ihop alla ingredienser till pizzadegen i cirka 5 minuter i en bakmaskin alt. 10 minuter för hand. Låt jäsa cirka 30 minuter till dubbel storlek.
  2. Sätt ugnen på 230°C varmluftseffekt.
  3. Häll upp degen på mjölat bakbord, använd vårvetemjöl. Dela degen i fyra bitar och baka ut i durumvetemjöl till pizzabottnar och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
  4. Riv Grana Padano fint på ett rivjärn (spara en liten, hel bit till servering).
  5. Hyvla päron tunt på mandolin eller skiva med kniv.
  6. Bred ett jämt lager crème fraiche på pizzabottnarna. Fördela Grana Padano ovanpå och sprid ut päronskivor. Krossa och strö över pekannötter, plocka salviablad och lägg ovanpå. Ringla över olivolja och honung, grädda i cirka 10 minuter. Strö över flingsalt och hyvla över ytterligare lite Grana Padano.

Fler recept finns här