Kokt kronärtskocka med smör, citron och salt är en riktig klassiker som fungerar lika bra som förrätt som tapas.

Man kan äta kronärtskockan bara som den är eller använda kronärtskocka som ingrediens i sin matlagning.

Koka kronärtskockor:

  1. Skär av stjälkarna och skölj kronärtskockorna. Lägg dem i en gryta. Pressa saften från citronen och häll över. Fyll på med vatten så att det täcker skockorna. Tillsätt salt.
  2. Koka upp vattnet och sjud skockorna ca 40 min.
  3. Häll av vattnet och servera kronärtskockorna (gärna med smör, salt och citron.)

Steka/grilla kronärtskockor:

Väldigt små och spröda kronärtskockor kan du steka eller grilla. Skär skockorna i fjärdedelar. Fräs dem i smör och olja ca 10 min. Krydda med salt.

Säsong och förvaring

  • I Sverige skördas kronärtskockan under sensommaren och hösten.
  • Italien, Spanien, Egypten, Peru, Argentina och Kina är de största producenterna till Sverige.
  • Kronärtskockan ska förvaras sval, gärna 0 grader. Då håller den i cirka två veckor. I rumstemperatur torkar den ut efter ett par dagar.

Köp färdiga:

Marinerad kronärtskocka finns att köpa i delikatessdisken eller som helkonserv på glasburk.

Här finns 10 härliga recept med kronärtskocka:

NUVARANDE 10 recept med kronärtskocka – från mumsiga röror till krämig frittata
NÄSTA Fira Kanelbullens dag med egna bullar