Smakrikt och veganskt! Glazad portabellosvamp tillsammans med fluffigt mos gjort på potatis och jordärtskocka med en hint av tryffel gör middagen till en riktig fest.

Portabellosvampen kommer ursprungligen från Italien, och det äldsta som finns att läsa om den är från 1707 av den franska botanikern Joseph Pitton de Tournefort. Trots svampens popularitet idag var den dock väldigt impopulär en gång i tiden, för sin bruna färg och storlek. I ett rejält försök att öka omsättningen på svampen återintroducerade man den på marknaden som ett bra alternativ till kött – och lyckades.

Än idag kallas portabellosvampen för det vegetariska köttet. Svampen är en utvuxen champinjon och har en fyllig och aromatisk svampsmak. Den fungerar utmärkt i grytor, soppor, istället för hamburgare – eller som stjärnan i en rätt precis som här.

Glazad portabello med potatis- och jordärtskockmos & rödvinssky

Portabellosvamp och rödlök penslas med fond– och olivoljeblandningen. Sedan är det bara att tillaga i stekpanna tills svamp och lök är mjuka.

40 min
Till 4 pers:

500 g portabellosvamp
1 1/2 msk Knorr Rich Vegetable Vegan Fond
3 msk + 1 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
1 tsk krossad grönpeppar
2 rödlökar

Potatis- och jordärtskockmos
800 g potatis
350 g jordärtskockor
2 dl cooking fraiche
1 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
ca 1 tsk tryffelolja

Rödvinssky
2 vitlöksklyftor
1/2 msk strösocker
2 dl rött vin
2 dl vatten
1 1/2 msk Knorr Rich Vegetable Vegan Fond

Garnering
timjan

Tillbehör
sallad

Gör så här:

  1. Blanda fond och 3 msk olja. Skala och pressa i vitlöken och blanda i grönpeppar. Skala och skär löken i stora klyftor. Pensla svamp och lök med fondblandningen. Låt ligga under tiden övriga tillbehör förbereds.
  2. Potatis- och jordärtskockmos: Skala och koka potatis och jordärtskockorna mjuka i lättsaltat vatten. Häll av vattnet, spara ca 1 dl av kokvattnet till att späda med, låt ånga av. Pressa potatis och jordärtskockor i en potatispress. Blanda ner cooking fraiche och späd med kokvattnet. Vispa till ett luftigt mos. Krydda med salt och peppar. Smaka av med tryffelolja.
  3. Rödvinssky: Skala vitlöksklyftorna. Smält sockret i en gryta. Lägg i vitlök och tillsätt vin, vatten och fond. Låt koka ihop tills ca hälften återstår. Sila bort vitlöken.
  4. Stek svamp och lök i 1 msk olja i en stekpanna 2-3 min. Skär svampen i skivor. Servera med mos, rödvinssky och sallad. Garnera med timjan.

Knorr_produktbild_ny
Visste du att…

Knorrs nyhet Rich Vegetable Vegan Fond är en del av Knorrs stora satsning att uppmuntra till mer hållbar matlagning. Fonden kan liknas vid en vegansk motsvarighet till en klassisk kött- eller kalvfond. Den har en fyllig och intensiv smak och passar perfekt i vegetariska grytor och såser. I Knorrs fondsortiment finns även Fresh Vegetable Vegan Fond, samt kalv-, kött-, och kycklingfond.

Se filmen här!