Omfamna hösten med en ny variant på risotto. God och lättlagad med svamp och rostade tomater. Dessutom är den helt vegansk!

Pizza, pasta – och risotto. Finns det något italienarna inte klarar av? Första gången en variant på risotto dök upp i en kokbok var år 1480, i Libro de Arte Coquinaria (Boken om konsten att laga mat) av kocken Martino Rossi.

Under 1920- och 30-talet försökte till och med den fascistiska regimen få in risotto som Italiens nationalrätt. Riset vann dock inte över pastan, men risotton får snällt hänga med ändå. Och inte oss emot! Risotto kan varieras på många olika sätt och passar både en fin middag med vännerna, och en vanlig vardag när man vill lyxa till det lite. Varför inte testa att göra rätten vegansk?

Vegansk risotto med rostade tomater, chili och örter

Fonden behöver inte först lösas i vatten. Häll den direkt i risotton och späd efter hand med vatten.

40 min
Till 4 pers:

3 dl risottoris, t ex arborio
2 schalottenlökar
2 msk + 1 msk olivolja
1 dl torrt vitt vin
2 1/2 msk Knorr Rich Vegetable Vegan Fond
9 dl vatten
2 dl vegansk ost av parmesantyp, gärna Parveggio
200 g champinjoner
1 tsk salt

Rostade tomater
350 g små tomater i olika färger
2 vitlöksklyftor
1 röd chili, gärna spansk peppar
1/2 dl blandade färska örter, oregano, rosmarin

Garnering
färska örter
riven vegansk ost av parmesantyp

Gör så här:

  1. Rostade tomater: Sätt ugnen på 225° varmluft. Skär tomaterna i skivor. Skala och skiva vitlöken. Dela, kärna ur och hacka chilin. Lägg tomater, vitlök och chili i en långpanna klädd med bakplåtspapper. Strö på örter och sätt in långpannan mitt i ugnen ca 15 min. 
  2. Skala och finhacka löken. Fräs lök och ris i 2 msk olja ca 5 min. Häll på vinet och låt det koka in. Koka upp vattnet och späd riset med fond och vatten, lite i taget. Rör tills risotton blir tjock och krämig. Rör ner vegansk ost.
  3. Ansa och skiva svampen. Stek den i 1 msk olja ca 2 min. Krydda med salt och vänd ner den i risotton. 
  4. Servera risotton i djupa tallrikar och lägg på tomater och örter. Riv över lite vegansk ost.

Knorrs nya flytande fond Rich Vegetable Vegan Fond som används i receptet är den veganska motsvarigheten till köttfonden. Fonden har en djup, fyllig och intensiv smak. Förutom att använda den i en god risotto passar den också bra i mustiga grytor och såser. De som är skeptiska till att äta mer växtbaserat behöver med andra ord inte sakna någon smak, tack vare fonden. Att tillsätta fond i en maträtt är dessutom ett enkelt sätt att förhöja smaken ytterligare i en rätt.

Knorr har länge legat i framkant när det kommer till en ansvarsfull odling och produktion, något som är bra för vår miljö. Nu vill de även ta detta längre genom att uppmana och underlätta bättre sätt att laga och konsumera mat på – för en mer hållbar framtid. I detta ingår bland annat en mer varierad och växtbaserad kost.

Knorr_produktbild_ny

NYA FONDER I HYLLAN!
Knorrs nya fonder förhöjer smaken på dina rätter. Förutom Rich Vegetable Vegan Fond finns även Fresh Vegetable Vegan Fond, samt kalv-, kött-, och kycklingfond.

Se filmen här!