I annonssamarbete med SWITZERLAND CHEESE MARKETING NORDICS

Smakrik ost och söt glögg är en utsökt kombo! Här skapar vi läckra snittar med smak av Gruyèreost som serveras på tunt knäckebröd och toppas med tranbär och timjan.

Under julhelgernas sammankomster och fester är tilltuggen såklart en del av allt. Och vad säger jul mer än glögg? Glögg är som bekant baserat på kryddat vin eller sprit, och har en lång historia. Greker och romare kryddade vin redan under antiken. I Sverige blev glögg dock mer populärt under slutet av 1800-talet. Det dröjde inte länge förrän drycken och dess smak blev förknippat med julen – och voilà! Här är vi idag.

Förutom att dricka glögg kan man även smaksätta tranbär med det, vilket görs i receptet nedan. Tillsammans med den smakrika Gruyèreosten och knäckebröd blir det ett enkelt och gott inslag att bjuda på i jul.

Gruyererutor_AoM2

Gruyèreost passar bra till glöggminglet.

Gruyèrerutor med glöggkryddade tranbär

Ett perfekt tilltugg till glöggen som kan göras dagen före. Ta fram ostrutorna ca 15 min innan servering så smakar de godare.

15 min +30 min i ugn + 1 timme i glögg
Till ca 30 bitar:

250g Gruyère AOP
1 dl vispgrädde
1 dl mjölk
2 ägg
1 krm nymald svartpeppar

Tranbär
1 dl torkade tranbär
3 msk glögg

Tillbehör
knäckebröd

Garnering
timjan

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°. Finriv osten. Rör ihop ost, grädde, mjölk och ägg till en slät smet. Krydda med peppar.
  2. Häll blandningen i en ugnssäker form ca 15 x 22 cm, klädd med bakplåtspapper. Ställ formen mitt i ugnen och grädda ca 30 min. Ta ut formen och låt kallna.
  3. Tranbär: Blanda tranbär och glögg i en skål, låt ligga ca 1 timme.
  4. Skär oststanningen i bitar. Lägg dem på knäckebröd och garnera med tranbär och timjan.

SCM_Balken_AOP_Zusatz_A4_2017_Schweden for GRUYERE