Recept för en god film

Nu har du chansen att äta maten som visas i filmen. Det är filmkritikern Ronny Svensson och kocken Melker Andersson som har tagit fram ett film och mat-paket. - Mat har blivit mer och mer är dramaturgiskt viktigt i film, säger Ronny Svensson.

Har du alltid varit sugen på den där fem dollars milkshaken som Mia beställer i Pulp fiction, eller ratatouillen som råttan skapar i filmen med samma namn? Nu kan du göra dina egna rätter som passar in i filmerna. Kocken Melker Andersson och filmkritikern Ronny Svensson har arbetat tillsammans med SF Anytime för att ta fram ett filmpaket, med filmval och recept på rätter som förekommer i filmerna. Ronny Svensson menar att matscener i filmer ofta spelar en central roll.
– Hur ofta ser du en film som inte har en mat och dryckscen, säger Ronny, som har valt ut filmerna och scenerna i SF Anytime-paketet.

Satte ihop egna rätter

Kocken Melker Andersson satte sedan ihop en meny med nyskapade recept till scenerna.
– Jag har inte detaljstuderat filmerna utan hade en egen idé på hur man gör en rattatouille, till exempel, säger Melker, som tidigare inte tänkt så mycket på just matscener i filmer.
– Som kock känns det orealistiskt när man ser restaurangkök på film, säger Melker. Men mat har blivit mer och mer dramaturgiskt viktigt i film.
– Det är köket, maten och restaurangen, det kan spegla klassfrågor, och avslöja gisslandramor, säger Ronny.
– Mat är så tydligt och vi har alla har associationer till mat och snacks, säger Ronny. Melker menar också att mat är så central för att den förenar oss.
– Just mötet mellan människor är halva måltiden, säger Melker. Nu kan du också möta dina egna smaksinnen när du tittar på filmerna.

Tävling!

Vinn en elegant middag och övernattning i Stockholm.
Svara på tre enkla frågor, så har du chansen att vinna en elegant middag för två och övernattning i Stockholm.
Klicka här för att gå till tävlingen!

Här är filmrecepten

Ronny Svensson filmtips på filmer med mattema:

  • Chocolat
  • Pulp Fiction
  • Super Size me
  • Ratatouille
  • Simspons The Movie
  • Mistress of Spice