Råvaruskola: Te

Te-guide. Efter kaffe är te världens mest konsumerade dryck. Lär dig mer om olika sorter.

Guide till olika sorters te

1AFTERNOON-713638

Foto: Lisa Björner

Vitt te och jasminpärlor.

Vitt te 
En lite exklusivare tesort. Då bladen bearbetas ytterst lite och torkas i relativt låg temperatur innehåller vitt te många nyttiga ämnen och antioxidanter. Det har en mild smak. Vattentemperaturen ska vara runt 80°.

Jasminpärlor

Exklusivt te där tebladen skördas för hand och handrullas till små kulor. Pärlorna vilar tillsammans med färska jasminblommor, så teet får äkta doft och smak av jasmin.

Guide till olika sorters te

Foto: Lisa Björner

Earl grey och oolong

Earl Grey
Mycket populärt svart te som fått namn efter den brittiske premiärministern Charles Grey (1764-1845). Teet är vanligtvis smaksatt med bergamottarom. Bryggtemperatur 90-100°.

Oolong
Ett mycket smakrikt te, som ligger någonstans mellan grönt och svart te när det gäller graden av oxidering. Smakar bäst om det dricks ur små koppar av tunt porslin. Vattentemperaturen bör ligga på 85-95°.

guide till olika sorters te

Foto: Lisa Björner

Pu’er, rött te och grönt te

Godare te …
● Låt inte tevattnet koka.
● Drick teet direkt när det är färdigbryggt.

5 000 år gammal är tehistorien. Då ”uppfanns” teet enligt legenden av kejsaren Shen Nung i Kina

Pu’er

Populärt te i Kina. Det är ett jäst te, som lagras länge för att utveckla sin speciella smak. Det har lång eftersmak och klarar att bryggas flera gånger. Bryggtemperatur 95-100°.

Rött te
Rooibos är ett örtte från Sydafrika där busken Aspalathus linearis växer. Smaken är ganska mild, naturligt söt och fruktig, och teet blir inte beskt även om det drar länge. Innehåller inte något upppiggande koffein; därför är det perfekt som kvällste. Bryggtemperatur 90-100°.

Grönt te
När tebladen inte tillåts oxidera, som svart te, blir det ”grönt” te. Det har fått mycket uppmärksamhet genom forskningsrapporter som visat dess positiva hälsoeffekter. Det är viktigt att inte ha för hett vatten vid bryggningen, 75-80° är lagom.

Läs också: Goda recept till tebjudning

Läs också: 6 anledningar att dricka te oftare (från Mitt kök)