Dags att plocka ramslök! Här hittar du goda recept

Ramslökens gröna blad är ett säkert vårtecken och blir allt vanligare i butik. Ramslöken kan du pickla, fritera eller använda som smaksättning i nässelsoppa och majonäs. 

Fakta: Ramslök

  • Säsong: April-maj
  • Här hittar du ramslök: Ramslök växer vilt i Sverige, och gärna nära vattendrag. Sniffa efter vitlöksdoft så hittar du den!
  • Var i Sverige? Ramslök finns framför allt i södra delarna av Sverige och på Gotland och Öland.  Se bara upp i Blekinge, där den är fridlyst.
  • Ramslök i mat: Man använder bladen som liknar liljekonvaljblad, de trekantiga stjälkarna samt löken. Doftar starkt av vitlök och är god som smaksättning i sallader, soppor, grytor och såser. Förvaras kallt.

Recept med ramslök:

Ramslökspickles
Ramslökspickels

Foto: Charlie Drevstam

Ramslökspickles förvaras i en burk i kylen och serveras till kycklingrätter, stekt kött eller fisk. Se recept här.

Kalvtartar med ramslökmajonäs
Kalvtartar med ramslöksmajonnäs

Foto: Charlie Drevstam

En läcker förrätt där majonnäs med ramslök ger smak och karaktär. Se recept här.

Solfröotto med ramslök och sparris
Solfröotto med ramslök och sparris

Foto: Charlie Drevstam

Här har vi bytt ut riset mot solrosfrön. Passar bra som mellanrätt eller på en buffé. Använd gärna hemkokt kycklingbuljong i risotton. Se recept här.

Nässel- och ramslökssoppa med ägg
Nässel- och ramslökssoppa med ägg

Foto: Charlie Drevstam

Sköna gröna smaker. Ramslök trivs bra ihop med nässlor. Koka gärna små fina vaktelägg att lägga i soppan. Se recept här. 

Fler recept med ramslök: