Dags att plocka ramslök! Här hittar du goda recept
Ramslökens gröna blad är ett säkert vårtecken och blir allt vanligare i butik. Ramslöken kan du pickla, fritera eller använda som smaksättning i nässelsoppa och majonäs.
Fakta: Ramslök
Säsong: April-maj
Här hittar du ramslök: Ramslök växer vilt i Sverige, och gärna nära vattendrag. Sniffa efter vitlöksdoft så hittar du den!
Var i Sverige? Ramslök finns framför allt i södra delarna av Sverige och på Gotland och Öland. Se bara upp i Blekinge, där den är fridlyst.
Ramslök i mat: Man använder bladen som liknar liljekonvaljblad, de trekantiga stjälkarna samt löken. Doftar starkt av vitlök och är god som smaksättning i sallader, soppor, grytor och såser. Förvaras kallt.
Recept med ramslök:
Ramslökspickles
Foto: Charlie Drevstam
Ramslökspickles förvaras i en burk i kylen och serveras till kycklingrätter, stekt kött eller fisk. Se recept här.
Kalvtartar med ramslökmajonäs
Foto: Charlie Drevstam
En läcker förrätt där majonnäs med ramslök ger smak och karaktär. Se recept här.
Solfröotto med ramslök och sparris
Foto: Charlie Drevstam
Här har vi bytt ut riset mot solrosfrön. Passar bra som mellanrätt eller på en buffé. Använd gärna hemkokt kycklingbuljong i risotton. Se recept här.
Nässel- och ramslökssoppa med ägg
Foto: Charlie Drevstam
Sköna gröna smaker. Ramslök trivs bra ihop med nässlor. Koka gärna små fina vaktelägg att lägga i soppan. Se recept här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till
dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.