Äntligen! Innan man hinner förstå att det är sommar på gång står rabarberstjälkarna långa och härliga i trädgården. Här är de enklaste, och kanske också de godaste, rabarberrecepten.

Vaniljmousse på rabarberkompott

Smulpaj på rabarber

Rabarberdrink

Rabarbersaft med jordgubb

Rabarber- och citronsaft

Överblivet? Den rabarber du inte hinner göra något av i tid behöver inte gå till spillo. Ta stjälkarna, skär dem i bitar och frys in dem. Sen är det bara att plocka upp ur frysen allt eftersom och göra ny saft eller marmelad.

Tålig. Rabarber är en mycket tacksam växt som växer nästan överallt. När den väl fått fäste så kan stjälkarna bli ordentligt tjocka och långa.

Gör geléprovet!

  • Det finns ett enkelt trix som hjälper en att veta när marmeladen är klar. Lägg ett tefat i frysen. Ös sen lite av den heta saften på fatet och gör en ränna med en sked. Om det inte flyter ihop igen är det klart. Om inte, låt allt koka 3–5 minuter till och gör om provet. Men marmeladen kan behöva stå några dagar innan den verkligen stelnar.

En kulturväxt

  • Rabarber smakar lika mycket vår som syren doftar. De är extra härliga just för att de skördas så tidigt. Rabarber är lättodlad, och passar till saft, marmelad och paj – kort och gott en fantastisk växt som förtjänar sin plats i trädgården, där den kan växa nästan var som helst. Men naturligtvis finns det många sorter och det finns skillnader när det gäller  jordförhållanden och sol.
  • Rabarber är vad man kallar en kulturväxt. I början av 1600-talet odlades den som medicinalväxt i Europa men i Kina har den används sedan långt tidigare.
  • Det var först när sockret blev billigare och lättare att få tag på som man började tillaga den, eftersom den i sig är mycket surt och behöver en hel del socker för att bli god. På Julita gård finns Nordiska Genbankens referenssamling för rabarber och där finns ett 80-tal olika sorter.
  • Rabarber Rheum rhabarbarum är en art i familjen slideväxter, vars bladskaft är ätliga. Men kom ihåg att bladen innehåller oxalsyra, små barn och vuxna som har anlag för njursten ska undvika att äta för mycket.
  • Nuförtiden används den oftast till saft, men det går att göra ljuvlig marmelad, krämer och kompotter. Kombinationen jordgubbar och rabarber är lyckad, både i saft och marmelad. Men den går också att använda till annat, det finns uppgifter från 1700-talet om att man åt rabarberstjälkar tillsammans med lammkött och som vårprimör, råa med salt och peppar.