Olika sorters pumpa – och hur du tillagar dem

Lär dig använda rätt sorts pumpa. Här är fem pumpor – och hur du tillagar de på bästa sätt.

Muskatpumpa

Muskatpumpan är den vanligaste pumpan i Sverige. Den har ett brunaktigt skal med tydliga klyftor. Den kan ätas som den är i tunna skivor med lite olivolja och flingsalt.

Jättepumpa

Jättepumpan är den pumpa som används mest som ljuslyktor på halloween. Köttet är lite trådigt och poröst och passar bäst till soppor eller paj.

Spagettipumpa

Spagettipumpan är grönsaktig eller ljusgul och påminner lite om honungsmelon. Det gula fruktköttet repas ut och liknar spagetti. Den kan gratineras och användas i sallader och soppor.

Butternut

Butternut är gulbeige till färgen och liknar ett stort päron, Den har fast och fylligt fruktkött som passar att ugnsrosta.

Thaipumpa

Thaipumpan har ett grönt, lite knottrigt skal. Den passar både i grytor och desserter.

 

Provkökets Cecilias tips: Pumpa är ganska neutralt och lite sötsyrlig i smaken och behöver därför kryddiga kompisar.