Prisregn över Lux Stockholm i årets White Guide

Här är guiden till Sveriges bästa mat- och vinställen.

Svenska White Guide delade på måndagens gala ut 2008 års priser och utnämningar för de bästa svenska krogarna. Här är hela listan:

Årets Bästa restaurang utifrån totalupplevelsen:
Lux Stockholm, Stockholm
Motivering: ”För en helgjuten föreställning på högsta nivå, där idéer
och genomförande hänger ihop på alla plan.”

Årets Bästa restaurang utifrån matupplevelsen:
Esperanto, Stockholm
Motivering: ”För en egensinnig och samtidigt mogen gastronomi i
världsklass, där teknik och estetik bländar. Ett kök som nu mognat ut
i sin fulla potential i högsta divisionen.”

Årets Sinupplevelse:
Kock & Vin, Göteborg
Motivering: ”För ett skickligt vinarbete som med glimten i ögat lyfter
mat/vinupplevelsen till hög gemensam höjd.”

Årets Serviceupplevelse:
Lux Stockholm, Stockholm
Motivering: ”För en lysande matsalsunderhållning, som helt matchar
köket i kreativ höjd.”

Årets Miljöupplevelse:
Mathias Dahlgren Matbaren, Stockholm
Motivering: ”För en kul och njutbar miljö, också på detaljnivå, som
lägger ny ribba för samtida informell elegans.”

Årets Stjärnskott:
1909 Sigtuna Stads Hotell, Sigtuna
Motivering: ”För ett storartat kreativt lyft i köket som kompletterar
en redan spännande modernistisk stadshotellslyx.”

Årets Ekokrog:
Ängavallen, Vellinge
Motivering: ”För att under decennier ha utvecklat ett helekologiskt
koncept som i dag erbjuder en gastronomi på hög nivå.”

Årets Värt en resa:
Gastro, Helsingborg
Motivering: ”Numera den enda Mästarklasskrogen i Helsingborg,
men stadigt bättre och ensamt värd resan.”

Dessutom mottog Charlie Trotter, från Charlie Trotter’s, Chicago,
White Guide Global Gastronomy Award 2008. (Se artikel här nedan.)