Powerbären 2009

Bär är nyttiga, näringsrika och makalöst goda. Deras krafter ger dig garanterat energi. Se här vad gott de gör.

Blåbär

  • Vill du hålla hjärnan skarp? Frossa då i blåbär. Blåbären skyddar mot flera cancerformer, hjälper till med matsmältningen och håller hjärnan ung. Har dessutom extremt lågt GI.
  • Orac: 4 460

Björnbär

  • Björnbär är rika på fibrer och C-vitamin och hjälper både minnet och immunsystemet. De lugnar också magen. Bären har traditionellt används för att reglera blodsockret.
  • Orac: 2 036

Tranbär

  • Tranbär är väldigt bra mot urinvägsinfektion. Bären förhindrar också magsår, förbättrar kolesterolvärdet. Nyare forskning visar att tranbär även motverkar plackbildning i munnen.
  • Orac: 1 750

Jordgubbar

  • Jordgubben är en svensk klassiker fylld av mineraler, vitaminer och andra nyttiga ämnen. Bären kan hjälpa till vid matsmältningsproblem, hepatit, magsår och astma. Jordgubbar har en hög halt av cancerbekämpande ämnen, särskild de ekologiskt odlade bären.
  • Orac: 1 540

Hallon

  •  Hallon är effektiva mot bakterier, virus och svamp och ökar dess-utom fettförbränningen. Bären har dessutom kvar all sin näring när de tinas upp – så tina och gör en härlig bärsmoothie. Innehåller mycket mangan, C-vitaminer och fibrer.
  • Orac: 1 220

 
Körsbär

  • Körsbär har ett förhållandevis lågt ORAC-värde, men är ändå ett bär som är värt att knapra i sig.
  • Innehåller extremt mycket C-vitamin och äter man körsbär regelbundet minskar inflammationerna i kroppen.
  • Orac: 670

Lingon

  • I lingon finns gott om E-vitamin som förbättrar kroppens immunförsvar och kan skydda mot hjärt- och kärlsjukdomar. Tänk dock på att om bären kokas bryts vitaminerna och antioxiderna ner. Så håll dig till rårörda lingon!
  • Orac: 203

Acai

  • Oprah och paret Beckham hyllar ofta det här mörklila superbäret från palmträd i Amazonas. Acai kan ätas som de är, men vanligast är att göra juice av bären.
  • De har högt ORAC-värde och är välfyllda med vitaminer och mineraler. I Sydamerika har acai länge använts mot feber, gulsot och leverbesvär.

Havtorn

  • Havtorn är en bärbuske som man hittar i kargare kusttrakter i Asien. De saftiga bären har en stark smak och används lämpligast i mos, sylt, saft och marmelad eller som smaksättare i såser. Bären används ofta i natur-mediciner.

Goji

  • Goji säljs i torkad form och passar alldeles utmärkt i müsli och bröd. Har en förnämlig smak och ett extremt högt ORAC-värde. Inom kinesisk läkekonst sägs det att bären är bra för synen.

 

Så funkar ORAC

  • Antioxidanter skyddar mot oxidanter som kan skada dina cellers yta, förändra deras DNA eller döda dem. Universitetsforskare i Boston har utvecklat en metod för att mäta ORAC, antioxidantkapaciteten, i födoämnen. Ju högre ORAC, desto bättre förmåga har maten att neutralisera de skadliga fria radikalerna.