Till svenska folket har Povel Ramel skänkt ovärdeliga visskatter. Men hemma i sin egen källare hade han sin egen skatt, en välfylld vinkällare. - Det var spännande att gå ner där, säger systembolagets vinvärderare Johan Magnusson som värderat samlingen.

Nu väljer Povel Ramels änka Susanna att göra sig av med vissångarens vinskatt.
  – Vi har fått det uppdraget av dödsboet, säger systembolagets värderingsansvarige för dryckesauktioner Sören Nylund. Det handlar om ett 40-tal flaskor av både rött, vitt och starkvin. I beskrivningen står att flaskorna tillhört just Povel Ramel men det hör inte bland vanligheterna att man uppger privatpersoners namn vid försäljning av vinsamlingar. I det här fallet ökar det värdet på samlingen eftersom Ramel var en känd vinsamlare och lagrade flaskorna väl.
 – Det är unikt att man kan köpa från en känd källare, men Povel Ramels änka tyckte att det gick bra att skriva ut, berättar värderingsmannen Johan Magnusson, som var den som värderade samlingen.
 – Det var spännande att gå ner i källaren och det är ju kul att se den typen av källare, berättar han. Det visade sig att Povel Ramel vinkällare innehöll en hel del rariteter.
 – Mogna röda Bordeaux-viner från de klassiska åren -49 och -53  bland annat. Det märktes att han var en kunnig vindrickare med klassisk smak utifrån vinkällaren, säger Johan Magnusson. Utropspriserna ligger på mellan 1 000 -13 000 kronor.
 – En del flaskor har ett ansenligt värde, säger Sören Nylund som är ansvarig för värderingen av drycker inför auktionen som sker i Stockholms Auktionsverks regi.

Har bra anseende

Han berättar att svenska dryckesauktionerna har blivit mer och mer ansedda utomlands.
 – Vi håller internationell kvalitet och prissättning, säger Sören som berättar att det förra året fanns aktörer från åtta olika länder med på auktionen. Men den typiska kunden kan vara vem som helst – med ett vinintresse.
 – Vanligt folk som har ett intresse för mat och vin, samlare men också restauranger, berättar Sören som tror att auktionen 10 juni kommer att bli något utöver det vanliga.
 – Det blir mycket spännande.
 


En Château Ausone 1949, St-Emilio, 1er Grand Cru Classé (A). En av flaskorna som Stockholm Auktionsverk ropar ut 10 juni från Povel Ramels samling. Utropspris: 6 000-7 000 Foto: Stockholms Auktionsverk

Läs mer på www.auktionsverket.se

Så går det till

Värderingskriterier för drycker

  • Etikettens och flaskans utseende, om det är skador på.
  • Vätskenivån i flaskan. Om den är för låg kan det vara en indikation att vinets skadats med tiden. Om den är hög så ökar sannolikheten för att vinet fortfarande håller en god kvalitet.
  • Vet man hur flaskan lagrats kan det också höja värdet.

Dryckesauktioner

  • I Sverige är det inte tillåtet att någon annan än Systembolaget säljer alkohol. Därför är de dem som i samarbete med Stockholm Auktionsverk håller dryckesauktioner. De anlitar utomstående värderingsmän och auktionerna har ett högt anseende utomlands bland annat för kvaliteten på vinerna och för prisnivån.

Sjöng visor
Namn: Povel Ramel.
Levde: Mellan 1922-2007.
Titel: Baron.
Gjorde: Sjöng och spelade för hela svenska folket som tog honom till sina hjärtan.
Intressen: Han var ledamot i Gastronomiska akademin, där bland andra kungen, Niklas Rådström, Carl Jan Granqvist och Hasse Alfredson är ledamöter.

NUVARANDE Povel Ramels vinsamling går under klubban
NÄSTA Coolt för teälskare