Potatisprovning nästa

King Edward, med smak av smörig kastanj och inslag av mandel, valnöt och gröna ärtor…

Om du tröttnat på vin- och chokladprovning kanske potatisprovning kan vara nästa steg. På Toftaholm Herrgård och Yxtaholms slott anordnar föreningen Svensk potatis nu konferenser där fler kan bli potatiskännare och lära sig mer om de olika smakerna.

Potatisens smakord utvecklades av Richard Tellström, fil dr i måltidskunskap, tillsammans med en professionell smakpanel. "Mjölig" eller "fast" var tidigare de enda ord som fanns att ta till, men nu kan man tala om beskan hos potatissorten, eller om toner av till exempel smör och kronärtskocka.

Idén till smakorden väcktes på ett matkonvent när Richard Tellström tillsammans med Östergötlands potatisambassadör Kari Pettersson diskuterade hur potatis egentligen smakar. De kom fram till att det saknades ett verktyg för att bredda upplevelsen av potatisens smak.

Läs också Isabella Lövins krönika om potatisens status på svenska tallrikar.