Hör upp alla popcornälskare! Popcorn är nyttigare än både grönsaker och frukt och klassas som rena guldsnackset, av professor Joe Vinson. Här får du veta hur nyttigt popcorn är – och hur du poppar perfekta popcorn.

Popcorn innehåller fler hälsosamma antioxidanter – så kallade polyfenoler – än vad frukt och grönt gör. Dessutom är popcorn det enda snackset som består av 100 procent obearbetat fullkorn.

LÄS MER: Så gör du smoothies som på juicebarer

Hur nyttigt är popcorn?

Skalet runt, det som sätter sig emellan tänderna, är koncentrerat fullkorn och så pass nyttigt att man kan kalla popcorn ”nutritional gold nuggets” enligt Joe Vinson som är professor för kemiinstitutionen vid University of Scranton.

Joe Vinson menar att en portion popcorn ger mer än 70 procent av det dagliga intaget av fullkorn. Och då genomsnittspersonen får i sig endast hälften av vad som behövs kan popcorn fylla denna lucka på ett väldigt trevligt sätt.

LÄS MER: Ny forskning visar att champagne är nyttigt

Så poppar du popcorn bäst

Att popcorn är så pass nyttigt förutsätter dock att man tillagar popcornen på rätt sätt. Välj bort mickrovågsugnen och tillaga i stället i en kastrull med lite rapsolja.

Här är det bästa tipset, i tre steg.

  1. Använda en kastrull med tjock botten.
  2. Börja med att hälla i 5–6 torkade majskorn.
  3. När de poppat vet du att värmen är rätt. Då häller du i de resterande majskornen (ca 1 dl) stänger av värmen och sätter på ett locket.

Mickropopcorn är onyttiga

Mickropopcorn består i regel av 43 procent fett jämfört med 28 procent fett om man tillagar popcornen själv. Så var försiktig med mängden salt, smör och olja då dessa kan förvandla guldsnackset till en fett- och kaloribomb.