20 april firar vi polkagrisens dag i Sverige. Här får du recept på hur du gör polkagrisar själv men också lättare tips om du inte har tid, ork eller äger en marmorskiva. Läs också om polkagrisens historia i Gränna.

Recept på hemmagjorda polkagrisar.

Recept på hemmagjorda polkagrisar. Foto: Lina Eriksson

Recept på polkagrisar

Använd koncentrerad pepparmintsolja för bästa resultat. Var minst 2 personer när polkagrisarna ska formas, en som drar smeten och en som klipper.  

Det här behövs till cirka 60 karameller:

  • 3 dl vatten
  • 6 dl strösocker
  • 2 tsk ättiksprit (12 %)
  • 2–3 msk rapsolja
  • ca 2 krm röd hushållsfärg
  • 1/2 tsk pepparmintsolja

Gör så här:

1. Blanda vatten, socker och ättika i en kastrull. Rör några gånger från bottnen och låt koka upp. Koka massan kraftigt till 145-150°, 10-12 min. Rör inte under tiden, då kan smeten sockra sig.

2. Gnid in en marmorbänk med olja. Häll upp massan men spara 1/2 dl i kastrullen. Droppa i hushållsfärg och vicka på kastrullen så att färgen blandas med karamellsmeten. Låt kastrullen stå kvar på svag värme på spisen.

3. Droppa pepparmintsolja i den ofärgade massan på bänken och vik in från kant till kant med hjälp av bakskrapor. Börja arbeta smeten med händerna, använd inoljade handskar, och dra massan från den ena handen till den andra och vik ihop. Fortsätt tills massan är vit och skimrande.

4. Häll upp den röda massan och dela den i tre bitar. Dra ut och lägg dem som band runt den vita massan och rulla ut till en rulle. Klipp rullen i två bitar med en oljad sax. Rulla ut till 1/2 cm tjocka rullar och klipp dem i 15-20 cm långa längder. Klipp längderna i ca 2 cm långa bitar.

Recept på polkagriskola för dig som inte orkar göra egna polkagrisar.

Recept på polkagriskola för dig som inte orkar göra egna polkagrisar.

Recept på polkagriskola med köpta polkagrisar! 

 

Polkagrisens historia berättar att Amalia Eriksson var den som uppfann godisen i Gränna.

Polkagrisens historia berättar att Amalia Eriksson var den som uppfann godisen i gränna.

 

Polkagrisens historia i Gränna

Kvinnan som satt Gränna på världskartan heter Amalia Eriksson. Det är hennes förtjänst att den lilla staden för alltid kommer att förknippas med den rödvita godsaken som av okänd anledning fått namnet Polkagris.

Amalia föddes 1824 och växte upp i Gränna där hon kom att gifta sig med skräddaren. Tillsammans fick de dottern Ida. Blott 34 år gammal blev Amalia änka och ensamstående mor. Amalia var en driftig kvinna som bedrev tillverkning av s k begravnings-, dop- och bröllopskonfekt. Hon hade vid denna tidpunkt även börjat tillverka sina s k Polkagrisar, som till en början hade formen av små ”pluttar”.

För att klara sitt uppehälle sökte och fick Amalia år 1859 tillstånd av Magistraten i Gränna att ”här i staden såsom försörjningsmedel med egna händer idka Bagerihantering af grövre och finare brödsorter och tillverka s k ”Polkagrisar”.

Borgmästaren i staden, Carl Johan Wennberg, fick underteckna detta privilegiebrev som gjorde det möjligt för Amalia att på heltid baka och sälja Polkagrisar.

Dottern Ida som hjälpte sin mor med tillverkningen förstod att ta vara på Polkagrisens möjligheter och utvecklade sin mors kunskaper. Tack vare detta kunde Polkagrisen leva vidare även efter Amalias bortgång, år 1923 vid 99 års ålder. Den första utomstående personen som fick ta del av Amalias hemlighet var fru Greta Nordstedt, bosatt i det Nordstedska Huset på Brahegatan 39 d v s det hus som idag är Grenna Polkagriskokeri.

På 1950-talet började tillverkningen att växa, mycket tack vare biltrafiken och ”riksettan” som gick genom Gränna. Till en början kokades och bakades det av fruarna i hemmen och Polkagrisarna såldes i stånd längs med vägen. Grännasonen Olle Mattias var den förste som lät kunderna se på hur tillverkningen gick till.

Idag, 150 år senare, tillverkas Polkagrisarna i Gränna fortfarande på i stort sett samma sätt som under Amalias dagar. En äkta Polkagris bakas av socker, vatten, ättika och pepparmyntolja. Hur mycket man använder av varje ingrediens beror bland annat på luftens temperatur och fuktighet.

Källa: Grenna Polkagriskokeri