Plockmat till valborg

Äntligen står våren för dörren. Fira med att bjuda hem vännerna på en buffé med plockmat. Alla spännande smårätter går bra att förbereda i god tid, för vem vill stå i köket när man har gäster.

Här är recepten på läcker plockmat:

Endiva med fikonsalsa

Minisouvlaki

Äppeltsakziki

Marinerad getost med parmaskinka

Crostini och myntakryddad ärtcrème

Pestopaj & rostade grönsaker

Rostade cocktailtomater

Fem färska örter som ger smak

  1. Rosmarin. Ljuvligt doftande krydda som även är vacker att dekorera med. Gott till lamm, kyckling och fläsk – och med klyftpotatis i ugn.
  2. Oregano. Den klassiska pizzakryddan är mycket godare färsk och förvillande lik mejram.  Används på samma sätt, både blad och blomknoppar. Lättodlad.
  3. Basilika. Kryddan i grön pesto – och suverän till alla sorters tomat-rätter. Godast färsk. Ett måste i köks-fönstret!
  4. Timjan. Lika god färsk som torkad, men blir lite starkare torkad. Färsk timjan kan du vara generös med till grytor och grillat.
  5. Mynta. Gott till orientaliska rätter och lamm. Mynta utvecklar sin friska smak tillsammans med socker och är därför utmärkt i drinkar, fruktsallader och efterrätter. Lättodlad.