”Plockmat bästa snacksen för fotbollskvällen”

Glenn Strömbergs blågula EM-tips: Ät italienskt till matcherna.

När Glenn Strömberg dukar upp snacks till en fotbollskväll framför tv:n är det inte chips och jordnötter i skålarna.
Nej, jag äter inte mycket sånt. Olika sorters ostar, salami, prosciutto, oliver, foccacia – det är däremot bra plockmat till fotboll, säger det före detta fotbollsproffset

Pasta bra fotbollsmat

Glenn bor sedan många år i italienska Bergamo, och hjärtat klappar lika mycket för det italienska köket som för det blågula landslaget.
Till middag innan en EM-match tycker han såklart att man ska äta  pasta, gärna en enkel och okomplicerad anrättning. Det är bra fotbollsmat.
Kanske med en lätt sås, eller helt enkelt bara en pasta med olivolja, färsk basilika och parmesanost. Snabbt och väldigt gott, säger han.
  Pasta är ju dessutom bra och kolhydratrik kost för landslagsspelarna under träningsperioden. 

Besöker själv producenterna

För några år sedan lanserade Glenn ett eget varumärke med italienska livsmedel som pasta, pesto och olivoljor. Successivt har utbudet växt och till hösten satsar företaget mer på bland annat ostar.
– Några sorter som jag tror fungerar bra i Sverige är taleggio, olika sorters parmesan och såklart mozarella.
– Jag kommer också att utöka sortimentet med olika sorters italiensk skinka, prosciutto, och salami.
Glenn Strömberg är ingen kock eller utbildad matmänniska – men för det icke desto mindre noggrann i valet av produkter. Han besöker själv varje matleverantör och kontrollerar kvaliteten.
Det är mitt namn och mitt ansikte som frontar varumärket, därför är det oerhört viktigt för mig att jag är nöjd med kvaliteten. Det är mig personliugen som folk blir arga på om mina produkter inte håller måttet.

"Italiensk mat är inte fet"

Den svenska matkulturen är inget Glenn saknar i sin vardag i norra italien. Frukostvanorna är fortfarande vad han kallar klassiskt svenska, men annars har det italienska köket helt indoktrinerat svensken.
Men två saker köper jag alltid med mig från Sverige: rårörda lingon och svensk senap.
Du älskar god mat och jobbar med mat – har du fått ändra dina kostvanor med åren för att hålla formen?
  Nej. Även om jag inte tränar på elitnivå längre så rör jag mig ett par timmar varje dag.
– Jag stoppar i mig mycket mat – men ser till att göra av med kalorierna istället för att ändra kosten. Och italiensk mat är inte fet.

Genrepet oroar inte

Nu bänkar sig den svensk-italienske fotbollshjälten framför tv-soffan och EM, med sin italienska plockmat och blågula hjärta.
I år kommer han inte att kommentera matcherna eftersom Sveriges television inte har sändningsrättigheterna.
– Det är lite tråkigt. Jag älskar verkligen att kommentera, jag brinner för det, säger han.
– Men det blir en del analyser och eftersnack istället.
Sveriges skakiga insats i genrepet mot Ukraina oroar inte Glenn alls.
–  Däremot var halvåret innan jul inte särskilt övertygande, och det finns en del frågetecken kring skador och andra formbesked som jag oroar mig för.

Glenn Strömberg

Ålder: 48 år
Bor: Bergamo, Italien.
Familj: Hustrun Simona, döttrarna Erika, 28, Ylenia, 24 samt Julia, 15.
Fotbollskarriär: Lerkil, IFK Göteborg, Benfica, Atalanta. 52 landskamper 1982-90.
TV-karriär: Fotbollsexpert i SVT sedan EM i England 1996.

Recept på enklar pastarätter

Spaghetti aglio, olio e peperoncino
Penne all’arrabbiata

Pasta med citron och fiskrom
Pasta med italienska dofter
Pasta med citronsås
Pasta salsa cruda

Passande plockmat
Mozzarellarullar
Marinerad tomat med mozzarella och sardell
Tomatcrostini
Medelhavstapas
Små italienska tomatpajer
Taleggio med fikonmarmelad
Italiensk clubsandwich