Planera partyt på rätt sätt

Rätt planering fixar festen. Här får du några enkla regler för att beräkna vinåtgången på kalaset.

Det finns många olika parametrar att ta hänsyn till när du ska ha en fest. Här är allt du behöver för att planera vinåtgången på festen.

Cocktailparty

  • Planera ungefär 0,5 flaska vin per gäst varannan timme.
  • Har du festen före klockan fem  – eller om du serverar annan alkohol till  – räkna med mindre vin, en halv flaska vin per gäst var tredje timme.
  • När gästerna serverar sig själva lägg på 10 procent.

Middagar

  • En 750 ml flaska räcker till 1,5 dl för fem gäster. Räkna med en till en och en halv servering för varje gäst och rätt.

För stora cocktailfester

20 gäster behöver…

  • 20 glas var vardera champagneglas, vitt vin, rött vin och vatten.
  • 100 servetter, fem var.
  • 40 tallrikar, två var.
  • 40 små gafflar
  • 200-280 små tilltugg, snittar och dylikt
  • 3 flaskor champagne
  • 3-4 flaskor vitt vin
  • 4-5 flaskor rött vin
  • 12 33 cl burkar mineralvatten
  • 0,5 kg isbitar för att kyla vinet.

Tänk på att lägga vitt vin, rosé och champagne på kylning minst tre timmar innan gästerna kommer. Och öppna två flaskor rött vin 30 minuter innan gästerna kommer.

Specialutrustning – kolla vad som fattas innan festen

  • Korkskruvar
  • Ljus
  • Tändstickor
  • Dekoration, typ blommor.
  • Starka soppåsar, en för glas och en för annat skräp.

Om olyckan är framme…

  • Maten tar slut – kolla i närmare restaruang eller butik om du kan köpa loss något och ta med.
  • Vinet tar slut – servera inte lika ofta och erbjud andra drycker.
  • Vinfläckar – häll på salt och lämna in till kemtvätten.

Källa: www.beringer.com

Snabba tips för en lyckad fest

  • Se till att det inte är för varmt i rummet.
  • Se till att det finns gott om plats för gästerna. 
  • Flytta stora möbler som står i vägen för öppna ytor.
  • Baren bör inte ligga i närheten av en dörr, för att undvika trängsel. 
  • Tänk på att nästan allt går att hyra.