Trendig och klassisk på samma gång. Och lite svår... Där har du druvan pinot noir.


Pinot noirs berömmelse vilar på två stora vindistrikt; Bourgogne och Champagne. I Bourgogne är den enda druva, i Champagne blandar den sig med chardonnay och pinot meunier. Tala om stabil grund att stå på.

Men även om grunden för berömmelsen är stabil så är druvan i sig inte särskilt stabil, den är omvittnat svårodlad och kan ge allt från de vackraste exemplar till de största besvikelser. Den mognar snabbt och det är bland annat därför som den ger så bra viner i de lite kallare vinområdena, den långsamma tillväxten proppar druvorna fulla med godsaker.

Generaliserar man så kan man säga att vin gjorda på pinot noir ofta har bärtoner av jordgubb och hallon i sig, eller kanske körsbär om det är ett lite äldre vin. Är det ett bra år är vinet mjukt, komplext och tanninsvagt. Sämre år kan det vara tunt och lätt och då ofta inte så roligt.


Frankrike har mest
odlingar av druvan, du hittar den bland annat i Champagne och i Alsace. Länge ansåg man att det bara var i Frankrike som druvan kunde leverera bra viner men idag odlas den på många platser och ger intressanta viner. I Australien, USA, Chile, Österrike och Tyskland görs det vin på pinot noir. Även i Italien och i Nya Zeeland. I Tyskland heter den dock spätburgunder och för att göra det lite mer komplicerat så heter den blauburgunder i Österrike. Och i Italien är det pinot nero som gäller.


De senaste åren
har druvan fått lite av trendstatus, delvis för att den omhuldades i vinfilmen Sideways som kom 2004. Filmen utspelar sig i Kalifornien och huvudrollsinnehavaren, en livskrisande misslyckad författare,  sjunger druvans lov. Filmen är minst lika sevärd som druvan är drickvärd!

Nedan hittar du finfina exempel på vin av druvan, klickar du på länken så får du läsa mer om vinet och även se vad våra vinexperter tycker om det.

NUVARANDE Pinot noir – en klassisk druva
NÄSTA Duka upp en härlig buffé