Vi funderar på ordet picnick, vad kommer det ifrån och hur ska man ska förbereda korgen när man ska bjuda ”ut” vännerna på midsommardagen?

Etikettdoktorn Mats Danielsson svarar:

Det var mer strikt och omgärdat med etikettsregler förr i tiden. Ordet picknick härrör sig från franskans pique-nique, där ordet piquer betyder ungefär ”plocka” och nique betyder ”något av mindre betydelse”.  En picnick var helt enkelt en möjlighet att fly från trista middagsritualer. Etikettsreglerna fanns förvisso och följdes oavsett om det åts vid ett träd eller under en ljuskrona. Men såväl då som nu kunde man säkert njuta ändå och få lite frihet från vardagens klädkoder och kanske tristess.

En picknickkorg bör vara utrustad med bestick, glas och tallrikar av plast eller porslin. Det finns jättefina färdiga picknickväskor idag, med alla tillbehör, inklusive vinglas. Pappersmuggar och papperstallrikar är trista och svåra att äta på samt dricka ur.

Insektsskydd bör finnas i korgen, att hålla odjuren borta är varje picknickvärds uppgift. För inget är så förödande som en attack av mygg och knott. Ska ni grilla så ta med en riktig grill. Engångsgrillar luktar, ryker och ger lätt maten en smak av tändvätska.

Grillverktygen ska vara rena, rengöring vid filten är en romantik- och glädjedödare. Duka vackert på en filt, eller ta med en bordsduk för picknickbordet. En fin duk kan göra underverk med de mest urgamla campingbord! Packa lite smörgåsar, sallader, kallskuret, frukt, bakverk och varm eller kall dryck. Nu är det bara att njuta!

Mats Danielsson, Etikettdoktorn

NUVARANDE Picknick på midsommar?
NÄSTA Lätta luncher för lata dagar