Petter vill få oss att dricka bättre och njuta mer av vinet

Hängiven, nyfiken och framåt. Rapartisten Petter är en passionerad banbrytare på den svenska vinscenen. De prisade vinerna får honom att leta efter nya smaksensationer, med en förhoppning att få oss att dricka bättre och njuta mer.

Namn Petter Askegren

Ålder 42 år

Bor På Södermalm i Stockholm.

Familj Hustru och fyra barn.

Yrke Musiker, artist och företagare.

Bakgrund Har släppt nio originalskivor och två samlingsalbum. Gav 2013 ut boken 16 rader och tilldelades Begriplighetspriset eftersom boken hjälpt ungdomar med läs- och skrivsvårigheter. Företagare även i bland annat kläd- och restaurangbranschen.

Varje morgon när Petter vaknar bryr han sig om familjen. Frugan och barnen. Därefter tankarna på det som har gjort att en dyslektiker talar till en hel nations hiphopälskare, musiken som fick arkitektsonen från Södermalm, Stockholm att hitta en annan karriär än den som diversearbetare i restaurangvärlden, eller vad det nu hade landat om han inte hade sugits in i rappen.

Inte heller vinet kan han vara utan. Att kunna fundera på hur man kan jobba med syran mot citron. Att smutta tanninrikt och få det att plana ut med något oljigt. Att knappt känna sockret och i stället mötas av vinets naturliga välkomnande värme. Petter blir lika lycklig varje gång.

Som att krama älsklingar

– Jag kan längta i dagar efter ett vin jag vet att jag ska få prova. Ibland bygger jag upp smaker i huvudet om hur det kommer att vara. När folk frågar varför jag både köper naturviner och värsta lagrade grejerna har jag alltid samma svar: För att jag vill lära mig allting!

Han drar ena näven över skulten några gånger. Den andra fingrar på en av de egna buteljerna som står på bordet framför honom.

– Min fru sa nyligen: ”Herregud, Petter, allt det där med vinet är en så stor grej för dig.” Och det stämmer ju, jag vill syssla med vin resten av livet. Det finns inte en chans att jag skulle välja bort det på något sätt. Vin är min stora passion efter musik. Det har ju till och med blivit ett yrke nu, jag jobbar med det många timmar varje vecka.

petter_vin

 ”Jag är otroligt stolt över min barolo. Den är lite syrlig och sur i början, men sedan händer det grejer”

Rappstjärnan bubblar av iver under vårt samtal i hans vinkällare på Södermalm i Stockholm. Hängiven, lustfylld, sugen på vetskap, men ändå tassande respektfull i en bransch han ännu inte verkat i så länge. De egna hyllorna fylls till stor del av flaskor från favoritregionen Piemonte i nordvästra Italien. Framför allt barolo och barbaresco, en duett med enbart Nebbiolo som inslag. Storfavoriten. Eftersom den vid anblicken ganska tunna och beskedliga druvan skänker så oemotståndligt läckert motstånd. En riktig luring, som Petter själv uttrycker det.

– Jag köper olika slags vin som jag tror kommer att stiga i värde. Fast inte för att kränga det sedan. Utan det är för att jag vill ha råd att kunna dricka det även i framtiden. Men jag är ingen storsamlare, jag köper ett gäng flaskor om jag hittar ett bra år och har stålar, säger Petter och slår ut med armarna:

– Det stora problemet är att det är för mycket alkohol i vinerna. Jag vill att det ska vara mindre, för då kan man dricka mer och få fler härliga upplevelser. Det är ju det som är poängen. Jag är väldigt försiktig med alkohol, för jag vill kunna njuta av vin resten av mitt liv på ett sunt sätt. Men rent teoretiskt skulle jag gärna starta dagen med en barolo. För det är ett så sjukt bra och gott vin som är så najs med rätt matkombinationer. Pasta, tryffel, olja eller smör eller fett… då blir det helt fantastisk, alltså.

Det var en bok av Alf Tumble som blev startskottet för Petter

Petter kickade in på vin efter att han under en turné för några år sedan lyssnade på talboken Drick av vinskribenten Alf Tumble (som han i dag är vän och kollega med). Tidigare hade Petter druckit vin utan att ha någon koll på vad. Nu blev han så biten att han ville bli sommelier. I december 2014 gick Petter ut som kurstvåa hos Vinkällan och fick stipendium.

– Det var viktigt att få ett körkort så att jag vet vad jag håller på med. Men det är ju inte så att jag vet allting nu, jag måste fortsätta att köra bilen för att kunna upprätthålla kunskapen och lära mig mer. Man blir ingen svartbältare bara för att man har gått en utbildning, säger Petter som redan innan vinkännarutbildningen hade släppt sina första produkter i eget namn:

– Jag firade 15-årsjubileet av mitt första album Mitt sjätte sinne som kom 1998 genom att släppa en prosecco eftersom jag älskar Italien. Men innan det tog vi fram ett alkoholfritt alternativ, Pure. Jag har en ganska stor publik som inte vill, kan eller får dricka alkohol.

Han vill lyfta fram de mindre sedda, såsom portvin och sherry

Därefter har portföljen i samarbete med The Wine Team fyllts på med barolo, reserva, appassivo (ekologiskt), pinot grigio (ekologiskt) och port. När den sistnämnda varianten, en karafflaska från Porto-regionen i norra Portugal, släpptes i december tog den slut på fem timmar. Precis som i sina låttexter vill Petter även som vinentreprenör uppmärksamma och lyfta fram det mindre sedda men lika viktiga. Alltså vill han bland annat till exempel ha mer rampljus på port och sherry, två klassiska men i dag mindre populära viner. Till våren släpper Petter sin egen sherry.

– Frågar du sommelierer i dag säger alla att de älskar fino. Men på krogen är det ingen som beställer fino och lite pata negra. Vilket är idiotiskt, eftersom det är världens roligaste smakupplevelse, skinka och smutt ur små copitaglas. Jag vill ändra svenskarnas sätt att dricka vin. Att dricka bättre, men mindre.

Petter gör sina produkter under varumärket P Lex, en förkortning av hans båda förnamn Petter och Alexis. Vinerna ska kunna stå för sig själva, inte vara häftiga bara för att han ligger bakom dem. Petter är ingen buyers on brand-snubbe. Etiketterna har också noggrann historia. Som den på barolon: Med konstnären Ronny Bergfeldt målade Petter en akvarell med Piemonte-motiv.

– Vi beställde färgpigment från jorden där nere och använde som färgtoner. Snacka om vinnördigt. Jag är otroligt stolt över min barolo. Den är lite syrlig och sur i början, men sedan händer det grejer. Den är traditionell och lagrad på stora fat. Min personliga stil avspeglas verkligen i mina viner. Jag vill känna frukt och syra ordentligt, och ha naturlig värme i grejerna. Min reserva från Alentejo i Portugal, ett kanonbra vinland, är perfekt för de som tränar eftersom den bara har tre gram socker, säger Petter som alltid vill hålla tillbaka sötman:

– För mycket socker förstör bara. Många tror att ett bra vin är ett vin som är tjockt och väldigt visköst. Slänger man fram en bourgogne pinot noir rynkas det på näsan. Det finns en sinnebild av att rött vin ska vara lite fläskig kanelbulle-känsla. Sedan märker man att det finns två läger, liksom. Antingen talibanlägret, där man gillar oekade och lite lättare viner, eller så gillar man de traditionella cylinderhattsvinerna. Själv sätter jag inga gränser och vill vara med överallt i branschen. Jag gillar att det finns olika slags viner, och nivåer och sätt att dricka.

petter_liten
Petter har alltid föredragit vin framför sprit – och njutningen framför berusningen.

Petter vill prata om vin på sitt eget sätt

Med hull och hår har Petter kastat sig in i vinvärlden med avsikten att bli kvar. En ständig jakt på förkovran. Resor till vindistrikt ute i världen, flera vinprovningar i veckan, läsning av alla de ämnesböcker han köper på sig, utveckling av entreprenörskapet i det nya himmelriket. Petter skriver till och med recensioner och krönikor för magasinet och nättidningen Livets Goda. Stor inspiration att få tycka och tänka även på det sättet.

– Dessutom är det ett sätt att försöka ändra vinspråket genom att föra in mitt eget tugg och nya grepp. Vinvärlden har väldigt många återkommande uttryck hela tiden. När man pratar om vin i Sverige så är det som att det är någon sorts ädel kunskap, lite fint i kanten. Jag är inte alls från den världen, jag är en banbrytare, säger Petter som även uppskattas för Smaka på musiken-provningarna med Alf Tumble där vin kopplas ihop med musik:

– Vin kan anpassas till mycket mer än mat. Det finns en jättestark parallell mellan vin och musik, där man hela tiden kan hitta nya stilar som man gillar. Likadant om man älskar vin. Det är rena smörgåsbordet. Du kan kliva in genom en kunskapsdörr som leder till olika korridorer med tusentals rum där du kan stanna och njuta hur länge som helst.

Rent allmänt sorteras Petter av goda skäl in i kändisvinkategorin. Men där tycker han sig inte höra hemma.

– Av den enkla anledningen att jag inte är med på etiketten, varken med namn eller bild. Jag tänker långsiktigt och vill bygga upp ett varumärke som jag kan göra fler seriösa grejer med. Jag har faktiskt inte druckit något av kändisvinerna, men jag sågar absolut inte andra. För mig är det helt okej att alla gör sin grej. Och jag kan tänka mig att kolla in Per Gessles grejer. Han har nog smakat mycket bra vin på världsturnéerna och lärt sig en del.

Sedan ser det ut som att Petter vill hoppa på första bästa flyg. Ge sig i väg för att hitta nya smaksensationer, vara med i fler framställningsprocesser, få veta mer om hur nebbiolodruvan kan lagra sig. Gudskelov glömmer han ändå aldrig familjen och musiken. Också några älsklingar att krama.

Text Hasse Gänger, Foto Klas Sjöberg

”Jag vill syssla med vin resten av livet. Det finns inte en chans att jag skulle välja bort det på något sätt”

petter_flaskor

Petters viner på Systembolaget

2010 P.Lex Barolo, nr 73519, 299 kr

2012 P.Lex Reserva, nr 73308, 99 kr

2013 P.Lex Prosecco Brut, nr 77889, 99 kr

2013 P.Lex Pure, nr 1971, 55 kr

2013 P.Lex Appassivo, nr 71075, 99 kr

2014 P.Lex Pinot Grigio, nr 74879, 89 kr

2015 P.Lex Port Tawny Reserve, nr 77792, 199 kr

2015 P.Lex Pinot Grigio Rosé, nr 76875, 89 kr

Lyssna på Petters vinmusik!

Petter och hans kompanjon DJ Sleepy har gjort musiklistor till Petters olika viner. ”Vi serverar min tolkning av vad vinerna symboliserar musikaliskt. Bland annat kopplar vi ihop min pinot grigio med loungemusik”

Petters vinmusik finns på Spotify – sök på Petter. Listorna uppdateras med nya låtar varje fredag och går att prenumerera på.

Text: Hasse Gänger Foto: Klas Sjöberg