Vår bloggare Tove Lind är sommelier och kombinerar vin och mat på VinVin.se.

Hur har du tänkt?
Framförallt har jag tänkt på helheten av maten, inte bara om det är kött eller fisk. Vad är det för ingredienser, vad har det för konsistens till exempel. Det är ju viktigt att försöka hitta smakkombinationen av syran och sältan, hitta den i munnen och sedan välja vinerna efter det.

Är det svårt?
Det kräver lite tankearbete, jag är sommelier men inte kock så det gäller att hitta en bra matchning mellan vinet och maten. Att smaka kombon i munnen…

Är det någon maträtt som du inte hittat ett vin till?
Faktum är att det finns en sydafrikansk pastasås som jag inte hittar ett vin till. Hur jag än vänder och vrider på den så vill jag bara ha en öl. Eller ett glas vatten. Så den ligger vinlös än så länge. Ni får gärna tipsa mig om viner som skulle kunna passa…

Vad har du för bakgrund?
Jag är utbildad sommelier sedan 2005 och hittade mitt vinintresse i Skottland.

I Skottland?

Ja, jag började jobba i en vinbutik där och blev kvar i fyra år.

Dricker man vin i Skottland?
Ja, de dricker lite som vi har börjat göra i Sverige, det är lite mer vardagligt och inte så väldigt snobbigt och tillkrånglat. Det är ett bra sätt att hantera vin tycker jag.

Vad har du för favoritvin?

Jag gillar många viner men har alltid haft en förkärlek för en vingård i Kalifornien som heter Bonny Doon. De gör fantastiska viner och har en väldigt skön attityd. Sedan är jag alltid svag för pinot noir.