Påstricket avslöjar brödet

Tycker du att GI-metoden verkar krånglig? Testa då ”påstricket”. På några sekunder upptäcker du om maten är din vän – eller värsta fiende.

Glykemiskt index. Bara namnet låter komplicerat. Men det finns ett enkelt sätt att ta reda på vilken mat som gör dig smal och pigg – eller tjock och trött.
Allt du behöver är en plastpåse och 37-gradigt vatten!
Ta en påse, häll i lite ljummet vatten och stoppa i en skiva formfranska. På några minuter löser brödet upp sig.
Plastpåsen symboliserar magsäcken, för samma sak händer faktiskt i kroppen.
Det tar bara en halvtimme för brödet att gå vidare till tunntarmen och sen ut i blodet. Och då rusar blodsockret i höjden för att sedan sjunka lika snabbt.

Plocka sedan fram plastpåsen igen, men stoppa nu i en skiva fullkornsbröd i stället för formfranska.
Du får nästan hoppa på påsen för att det ska gå sönder – och i kroppen tar det upp till tre, fyra timmar innan samma bröd är upplöst och når ut i blodet.
Enkelt, eller hur?
Påstricket fungerar i stort sett på alla livsmedel som är rika på kolhydrater. Du kan till exempel jämföra kokt jasminris med råris eller snabbmakaroner med durumpasta.

Hemligheten med GI-metoden är att välja de livsmedel som tar längst tid för kroppen att bryta ner=de med lägst GI-värde.
Men kan du ingenting om olika GI-värden kan du alltid tänka på plastpåsen i stället. ”Hur snabbt skulle det här försvinna i kroppsvarmt vatten”?
Jag använder alltid påstricket på mina kurser i GI-kunskap.

 

Visste du att…

 

..vitt ris och bröd faktiskt kan vara okej! Om du kombinerar det med protein och fett som har noll i GI för då sänker du det totala GI-värdet på hela måltiden.
Ett bra exempel är sushi, som innehåller jasminris. Vinägern i riset sänker GI-värdet, liksom fettet och proteinet i laxen. På det sättet blir det totala GI-värdet bra.

Påstricket

Gör så här:

  1. Fyll en vanlig plastpåse med 37 gradigt vatten.
  2. Stoppa i en skiva formfranska.
  3. Hur snabbt löste de upp sig? Alla som lekt med maten som barn vet svaret: Några minuter, max.
  4. Gör samma sak med en skiva grovt fullkornsbröd. Nu tar det en väldig tid för brödet att lösa upp sig.