Påstricket avslöjar brödet

Tycker du att GI-metoden verkar krånglig? Testa då ”påstricket”. På några sekunder upptäcker du om maten är din vän – eller värsta fiende.

Glykemiskt index. Bara namnet låter komplicerat. Men det finns ett enkelt sätt att ta reda på vilken mat som gör dig smal och pigg – eller tjock och trött.
Allt du behöver är en plastpåse och 37-gradigt vatten!
Ta en påse, häll i lite ljummet vatten och stoppa i en skiva formfranska. På några minuter löser brödet upp sig.
Plastpåsen symboliserar magsäcken, för samma sak händer faktiskt i kroppen.
Det tar bara en halvtimme för brödet att gå vidare till tunntarmen och sen ut i blodet. Och då rusar blodsockret i höjden för att sedan sjunka lika snabbt.

Plocka sedan fram plastpåsen igen, men stoppa nu i en skiva fullkornsbröd i stället för formfranska.
Du får nästan hoppa på påsen för att det ska gå sönder – och i kroppen tar det upp till tre, fyra timmar innan samma bröd är upplöst och når ut i blodet.
Enkelt, eller hur?
Påstricket fungerar i stort sett på alla livsmedel som är rika på kolhydrater. Du kan till exempel jämföra kokt jasminris med råris eller snabbmakaroner med durumpasta.

Hemligheten med GI-metoden är att välja de livsmedel som tar längst tid för kroppen att bryta ner=de med lägst GI-värde.
Men kan du ingenting om olika GI-värden kan du alltid tänka på plastpåsen i stället. ”Hur snabbt skulle det här försvinna i kroppsvarmt vatten”?
Jag använder alltid påstricket på mina kurser i GI-kunskap.

 

Visste du att…

 

..vitt ris och bröd faktiskt kan vara okej! Om du kombinerar det med protein och fett som har noll i GI för då sänker du det totala GI-värdet på hela måltiden.
Ett bra exempel är sushi, som innehåller jasminris. Vinägern i riset sänker GI-värdet, liksom fettet och proteinet i laxen. På det sättet blir det totala GI-värdet bra.

Påstricket

Gör så här:

  1. Fyll en vanlig plastpåse med 37 gradigt vatten.
  2. Stoppa i en skiva formfranska.
  3. Hur snabbt löste de upp sig? Alla som lekt med maten som barn vet svaret: Några minuter, max.
  4. Gör samma sak med en skiva grovt fullkornsbröd. Nu tar det en väldig tid för brödet att lösa upp sig.
NUVARANDE Påstricket avslöjar brödet
NÄSTA Glassigt värre!