En gång för länge sedan besökte jag en 12-barnsfamilj. De bodde i en röd trävilla ute på landet, och förutom att det var fullt med ungar överallt – från minsta bebisen upp till den gänglige 16-åringen – minns jag att det var en sådan ordning i det där huset. En trivsam ordning. Städat men levande. Långa rader av skor i hallen. Ett jättestort köksbord. Långa rena arbetsbänkar (och en långpanna med lunchens goda kalvdans i ugnen).

Samma prydlighet råder i vårt eget provkök här på Allt om Mat. Det kan vara full fart vid de tre ”stationerna” med spisar och arbetsbänkar – kockar, matvaror och gry-tor – men ändå känns det rent och städat. Oavsett om det är våra egna kockar eller besök av gästande toppkockar är det ordning och reda som gäller.
Vi kan till och med bli lite fulla i skratt när våra älskade gästkockar kommer (t ex Tom Sjöstedt, Mattias Larsson, Elisabeth Johansson, Christian Fredriksson och många fler), för vi har märkt att de har ett gemensamt, förutom att de lagar underbar mat: det lilla mat-kitet.
De har alla förberett och paketerat det de ska laga med enorm precision. Väl framme hos oss fäller de upp sitt lilla kit, och där ligger exakt det antal gräslöks-strån de ska använda, hackade i exakt storlek. Inte minsta morotsslant misstämmer, och allt ligger paketerat var för sig, i rätt ordning. Det är verkligen ingen slump att de lyckas med sin matlagning, för det är lätt att hålla koncentrationen när man har ordning omkring sig.

Samma känsla får jag när jag pratar med stjärnkocken Gordon Ramsay på telefon från Los Angeles. Han är vänligheten själv, visar inget av det humör som sätter färg på de tv-serier han är med i. Men det är två ord som stannar kvar efter intervjun: passion och perfektion. Jag tror han skulle trivas i vårt provkök. Och i det röda 12-barnshuset på landet!
Läs mer i nya numret på sidan 56!

5 kocktips för ordning i köket

  1. Läs igenom hela recepten först, och gör upp arbetsordning och tidsåtgång.
  2. Skölj, skala, hacka och lägg upp alla ingredienser i separata skålar innan själva matlagningen börjar.
  3. Släng allt skräp direkt, och rengör arbetsbänken mellan varje moment.
  4. Ställ tillbaka alla ingredienser, t ex mjölpåsar och mjölk, direkt efter användning.
  5. Använd en ren ”släng”, en hand-duk som du t ex har i fickan på förklädet och snabbt kan torka av eventuellt spill med.
NUVARANDE Passion och perfektion
NÄSTA Vi lägger ner mindre pengar på mat