Passion för pasta

Fyra krögare Sverige runt bjuder på sin bästa pasta! Gudomliga dofter spreds från vårt provkök när deras rätter lagades upp för provsmakning.

Mästerkockar har ofta en konstnärlig ådra på samma sätt som konstnärer ofta är goda matlagare. Och inte är det inbillning att passionsbarometern ständigt pekat på högtryck när det lagas italienskt. Sant eller inte – det är känslan som räknas.
Här har fyra av dessa kökets kreatörer i Stockholm, Sunne, Luleå och Göteborg skapat var sin rätt med pasta i fokus: fyllda pastaknyten, lasagne med lax och spenat, penne med oxfilé, svamp och citron samt linguine med musslor i skal. Förföriska dofter i full frihet! Den som väntar på nåt gott …
Olivolja, tomater, vitlök och pasta har alltid varit den grund som det italienska köket vilat på. Ungefär som hörnstenarna i ett hus, där sedan citroner och färska örter får växa sig kraftfulla i trädgården.
Oljan är jungfrulig, neutral eller smaksatt med basilika, citron, chili eller vitlök. Tomaterna är färska, soltorkade, hela, hackade eller passerade. Vitlökarna kan rostas, rivas, pressas eller hackas. Pastan är färsk, torkad och ibland smaksatt.
Med all denna rikedom av råvaror är det bara att ställa till med fest.

Pastarestaurangen

Magasinsgatan 5, Luleå

– Pasta Al Capone kan vi inte plocka bort från menyn, säger Manuel Paez med en suck. Vi har försökt, men gästerna kommer långväga bara för denna rätt.
– All mat tillagas medan gästerna väntar, säger Manuel. Inga halvfabrikat – ingen varmhållning.
I övrigt serveras plankstek, lövbiff och pepparstek. Och mest argentinska viner, eftersom Manuel, som driver krogen tillsammans med sonen Kristoffer, har sina rötter i Argentina.
Penne Rigate al Capone

La Cucina Italia

Skånegatan 33,
Göteborg

– Här kan allting hända, ingenting är omöjligt, säger Pietro Fioriniello som beskriver sin mat som en spännande kombination av rätter från hela Italien, från stora städer till minsta bortglömda by. Alla rätter är i grunden italienska klassiker som han har satt sin egen prägel på.
Raden av utmärkelser har vi inte plats att nämna här, vi kan bara berätta att Pietros vinlista anses vara en av världens hundra bästa.

Linguine med musslor

Paparazzi

Rådmansgatan 52, Stockholm

Pino Buttafoco och Ulrika Wahlqvist driver trivsamma Paparazzi, och Rickard de Matteis ansvarar för köket. Rickard har gått i lära hos Marco Verzoni, en av de italienska mästarna i 80-talets Krogsverige, något han är mycket stolt över. Receptet på pasta delizie är till exempel ett arv från Marco. Precis som tillagningen, som kallas cucina spontanea och betyder att maten tillagas medan gästerna väntar.
Rätten består av de viktigaste ingredienserna i det italienska köket: färsk pasta, passata di pomodoro (en neutral tomatsås), hemkokta fonder och smaksättare som chili, vitlök, persilja och gärna sardeller i stället för salt.
Vill du äta god pasta i Norrköping ska du besöka Pappa Grappa, hälsar Rickard som varit där en tid och lärt ut sina kunskaper.

Delizie

Saffran & Vitlök

Café & Delikatess
Storgatan 27, Sunne

Åsa och Staffan Neubauers motto är att servera rätter som de själva skulle vilja ha. Och det har fungerat utmärkt sedan de tog över den lilla lunchkrogen för fyra år sedan.
Åsa håller på och bakar saffransskorpor, men annars hämtas allt matbröd från bageriet vägg i vägg. Åsa och Staffan har arbetat tillsammans i många år, bland annat som skeppskockar och senare på Selma Lagerlöfs Spa i Sunne.