Kombinationen krämigt och frasigt, syrligt och sött är oemotståndlig. Den vackert gula färgen gör att tårtan har precis allt en påsktårta ska ha. När tårtan är nygjord är bottnarna frasiga. De blir mjuka efter ca 1 timme, men tårtan är fortfarande lika god.
Mandeltårta med citronsmörkräm – påskens godaste tårta!
30 min + 20 min i ugnen
Foto: ulrika pousette
Till ca 10 bitar:
- 200 g sötmandel
- 3 äggvitor
- 2 dl strösocker
Smörkräm:
- 3 äggulor
- 1 dl strösocker
- 1/2 dl + 1 1/2 dl vispgrädde
- 2 msk pressad citron
- 150 g smör, rumsvarmt
- 1 citron, rivet skal
- eventuellt gul hushållsfärg
Garnering:
- 15 sötmandlar
- 25 g vit choklad
- chokladgodisägg
Gör så här:
- Sätt ugnen på 150°. Ta undan 15 mandlar till garnering. Finhacka resten, gärna i matberedare. Vispa äggvitorna till fast skum. Tillsätt sockret, lite i taget, under kraftig vispning. Vänd ner i mandeln.
- Bred ut smeten i fyra rundlar, ca 20 cm i diameter, på plåtar med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 20 min. Dra bort papprena och låt bottnarna kallna plant.
- Kräm: Blanda äggulor, socker, 1/2 dl grädde och citronsaft i en kastrull. Sjud under vispning tills krämen tjocknat. Ta kastrullen åt sidan och vispa i smöret i småklickar. Tillsätt citronskalet. Låt krämen kallna.
- Vispa 1 1/2 dl grädde och blanda med citronkrämen. Färga eventuellt krämen med lite gul hushållsfärg. Lägg ihop bottnarna med kräm emellan och ovanpå.
- Skålla, skala och rosta mandeln i en torr, het stekpanna. Smält den vita chokladen i mikrovågsugn eller över vattenbad. Doppa mandeln i chokladen och låt stelna.
- Garnera tårtan med mandlar och chokladgodisägg.