Påskens godaste tårtor

Två läckra tårtor ur nya Allt om Mat.
Varsågod – här är recepten på påskbordets absoluta favoriter. Recept till hela den lyxiga påskbuffén, och allt annat inför påsken, hittar du i nya numret av Allt om Mat.

Citronglasstårta dulce de leche 

Tid: 10 timmar

Servera glasstårtan med peach melba-fruktsallad. Ett glas kallt dessertvin passar till.

Till 16 bitar:
1 burk kondenserad mjölk (397 g) eller 1 dl kolasås
10 digestivekex
2 msk strösocker
50 g smält smör
Citronfyllning:

3 ägg
3 dl vispgrädde
1 1/2 dl strösocker
2 citroner, finrivet skal och pressad saft (ca 11/2 dl)
2 dl creme fraiche
25 g mjölkchoklad

Gör så här:
1. Ställ burken med kondenserad mjölk i en kastrull med vatten. Låt koka under lock 3 timmar till en tjock kolasås. Låt burken svalna ca 15 min.
2. Sätt ugnen på 175°. Smörj en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten.
3. Krossa kexen i en matberedare. Tillsätt socker och smält smör. Tryck ut smulorna i formens botten. Grädda mitt i ugnen ca 5 min. Låt kallna.
4. Dela äggen. Vispa äggvitorna i separat bunke till ett fast skum. Vispa grädden. Vispa äggulor och socker fluffigt. Tillsätt citronskal och saft. Vänd i creme fraiche, grädde och sist äggvitor i smeten.
5. Varva citronfyllningen med kolasmet i formen. Avsluta med att ringla kolasmet ovanpå.
6. Sätt formen i frysen minst 6 timmar.
7. Ta fram glasstårtan ca 10 min innan den ska serveras. Hyvla eller riv mjölkchoklad över glasstårtan och servera. l

Chokladtryffeltårta

Tid: 30 min + 35 min i ugn

En fyllig chokladtårta med kaffe och mörk rom. Tryffeln på tårtan ska vara lite kladdig när påskgodisäggen läggs på, då fastnar de lättare.

Till 16 bitar:
200 g smör
4 ägg
5 dl strösocker
2 1/2 dl vetemjöl
4 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
1/2 dl espresso eller starkt kaffe
Chokladtryffel:
150 g mörk choklad (70 %)
1 dl vispgrädde
2 msk honung
50 g smör, rumstempererat
2 cl mörk rom
Garnering:
16 påskgodisägg

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175°. Smält smöret och låt det svalna.
2. Blanda ägg, smör och socker. Sikta i de torra ingredienserna.Rör i kaffet.
3. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, 24 cm i dia-meter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 min. Låt svalna.
4. Hacka chokladen och lägg den i en bunke. Koka upp grädde och honung. Häll grädden över chokladen och rör tills chokladen smält. Tillsätt smöret och rör tills det smält. Blanda i rom. Låt tryffelsmeten svalna.
5. Bred ut tryffel över tårtan. Sätt in i kylen ca 10 min och garnera sedan med påskgodisägg.