Påskens godaste lamm

”Det känns både vårigt och påskigt med lamm”, sägerna kockarna Fredrik och Fredrik.

Lammet doftar ljuvligt av rosmarin och skyn med rostad vitlök. Klassisk påskmat i modern och vacker tappning – hyfsat enkel att göra, enligt Fredrik och Fredrik som står bakom receptet för Expressens söndag.
– Det är inga konstigheter, det gäller det mesta av vår mat. Rustik kanske man kan kalla den. Och nyttig, utan att vi haft fokus på att det ska vara nyttigt, säger Fredrik Hed.
I receptet på potatiskaka går det bra att ta vanlig potatis i stället för sötpotatis för dem som gillar den smaken bättre. Och för den som föredrar mer välstekt kött är det bara att låta lammracksen vara inne i ugnen några extra minuter.

Fredrik Hed och Fredrik Klein är två kockar på väg, båda med gedigen utbildning i bagaget och erfarenhet från olika restauranger. Och båda bestämde sig tidigt för att satsa på kockyrket, Fredrik Klein redan som femåring på besök på pappans jobb: Mästerkocken Örjan Klein drev under många år restaurang KB i Stockholm.
– Jag är praktiskt taget uppvuxen där. Och jag har fått städa i köket som alla andra, kanske mer…
I dag är Fredrik Klein själv köksmästare på Nationalmuseums restaurang Atrium, som fått mycket uppmärksamhet för kokkonsten. Fredrik Hed har arbetat på restauranger i huvudstaden i flera år och driver nu en egen delikatessbutik med catering.

De båda blev bekanta hos en gemensam kompis och senare i vår kommer första kokboken, ”Sommarmat med Fredrik&Fredrik”.
– Det ska vara närodlade råvaror, bra kvalitet och enkelt. Mycket grönsaker, säger Fredrik Hed.
Boken innehåller deras bästa recept och favoriter för sommaren, från drinkar till varmrätter, tillbehör som olika röror, och efterrätter. Här finns också råd och tips om bufféer och hur man kan avgöra kvaliteten på råvarorna. Båda kockarna har deltagit aktivt i bokens utformning. Och de säger att de gärna gör fler projekt tillsammans i framtiden.

 

Namn: Fredrik Hed.
Ålder: 27.
Familj: Sambo.
Bor: Kungsholmen, Stockholm.
Gör: Kock, driver delikatessbutik och cateringfirman Jarla Deli i Stockholm, tidigare arbetat på bland annat fjällkrog i Sälen och anrik fiskbutik, författare.
Aktuell med: ”Sommarmat med Fredrik&Fredrik”.

Namn: Fredrik Klein.
Ålder: 29 (fyller 30 sista mars).
Familj: Sambo.
Bor: Hammarby sjöstad, Stockholm.
Gör: Kock, köksmästare på Atrium i Nationalmuseum, tidigare på bland annat Eriks bakficka, författare.
Aktuell med: Boken ”Sommarmat med Fredrik&Fredrik” som släpps på Forum förlag i april.

Här är receptet: