Meterologen Pär Holmgren har gått från väderkartor till klimatarbete. Om han fick styra skulle dieselskatten bli ännu högre. - Oljan är för billig.

Metrologen Pär Holmgren är aktuell med boken ”Mat & Klimat” (Medströms förlag). Boken berör ett hett ämne som berör oss alla. Mat är en av de största klimatbovarna just nu.
Hur ska vi tackla det?
– I min värld går all mat sakta men säkert mot det ekologiska hållet, säger Pär Holmgren.
Han menar att i Sverige är det många odlare som odlar mycket nära ekologiskt  men inte inte riktigt uppfyller kraven för att bli märkt ekologiskt. Han tycker att det är viktigt att medierna inte förstora skillnaderna mellan eko och inte eko, för de är inte så stora, tack vare de strikta regler som gårdarna i Sverige måste följa. Men att reglerna för ekologiskt skulle vara för hårda tycker han inte. Han tycker däremot att det är viktigt med märkningar. Han säger även att den importerade maten bör vara rättvisemärkt och kravmärkt för att vi ska ha koll på varorna.
– Det är ett viktigt maktverktyg, säger Pär Holmgren.
Vad är då nästa steg?
– Vi måste få ner användandet av fossila bränslen. Oljeberoendet genomsyrar.
Pär Holmgren skulle gärna se att fler jordbrukare började att producera egen biogas, men säger att oljan är för billig för att bönderna ska ta det steget. Han tror att en höjd dieselskatten skulle gynna bönderna och få dem till att börja använda bioenergi.
– Inom jordbruket finns det stora möjligheter till att börja producera egen biogas. Att bidra lite mer är en viktig del, säger Pär Holmgren.

Fakta

Namn: Pär Holmgren

Född: 24 oktober 1964.

Aktuell med: Boken ”Mat & Klimat” (Medströms förlag).