På västkusten blir det skaldjur

På västkusten firar många midsommar med ett härligt bord av olika skaldjur.
– Och så ska det vara matjes, säger Gösta på Göstas fisk på Smögen.

I fiskeaffären Göstas på Smögen är det bråda tider. Inför midsommar vill de flesta på västkusten fira med skaldjur på bordet.
  – Som alltid här på Smögen blir det räkor, kräftor och krabbor. Och så en hel del matjes, och lite inlagd sill, berättar Gösta som säger att det är samma på påsk, jul och hela sommaren.
  – Det är bara räkor, kräfta och krabba, spelar ingen roll.
Vad är det som är så speciellt med räkorna från Smögen?
 – De är så färska. De fiskas bara 3-4 timmar härifrån och så håller de hög kvalitet. De är duktiga på det de gör, säger Gösta som själv ska fira med skaldjur till middag på midsommar.
 – Det blir knytkalas på Spelmansskär och jag brukar ta med mig skaldjur, men det blir lite gravad lax också.
Och till dessert blir det, efter tradition, en god rabarberkräm.

 

På Göstas på Smögen är midsommartid högtid för skaldjur.

Foto: Göstas