Natten är kolsvart och sidenmatt. Gränden är lång och trång och består av ett enda pärlband av små krogar. Äntligen är vi i Japan igen! Det är plågsamt att ha sonen så långt bort till vardags – å andra sidan är det en enda lång fest när vi äntligen ses.
Han har planerat besöket noga, matnörd som han är. Elva dagar, det blir 22 matställen av helt olika karaktär. Och nu går vi här i gränden i Kyoto, på jakt efter ett av dem.
– Nej, det där ska vi inte ta, säger han och hindrar brorsan från att kila upp för trappan till ännu ett spännande litet kyffe. Där serverar de bara inälvsmat.
Och inte det där framme, där är det bara friterade bläckfiskar.

Jag inser att våra besök på de 22 små krogarna i Tokyo och Kyoto helt hänger på att han pratar japanska och förstår det krångliga skriftspråket. Här är varken krognamn eller matsedlar på engelska, och utifrån har man som turist inte en chans att förstå vad som kan vänta innanför dörrarna.
Till sist hittar storebror vad han söker, och vi kliver in i en minimal entré
och tar som brukligt av oss skorna och placerar dem i små fack på väggen.
Sedan uppför en smal vindlande trappa, till en övervåning stor som två skokartonger. Och där börjar excesserna.
”Ska du till Japan, vad härligt, då får du äta mycket sushi”, sa vännerna
innan jag åkte. Men jag förstod redan då att så skulle det inte bli. Japan har en fantastisk matkultur, och sushi är bara en liten del av den.

Medan Kyotonatten förbereder sig för ännu en varm vårdag mättad av blommande körsbärsträd äter vi gurkor i het chili, hastigt kokta bönskidor, friterade kycklingstrupar med citron, färska vårrullar med krabba och avokado, gyouzadumplings, starka nudelsoppor, friterade salta spagettistrån, laxsashimi, sallad med friterad fläskfilé och kokt tofu. Och så, till efterrätt, sötpotatisglass med tjocka pommes frites, plus grönt te-glass med bönsås och jordgubbssylt!
Bättre kan man inte ha det, tänker jag när vi vandrar hemåt i natten. Alla
tillsammans, mätta och fnittriga och i full gång med att planera morgondagens matäventyr!

5 matiga höjdpunkter i Japan

  • Shabushabu: biff som kokas vid bordet tillsammans med grönsaker.
  • Ramennudlar: tunna nudlar i olika typer av soppor.
  • Gyouza: köttfärsdumplings med goda kryddningar.
  • Tempura: friterat, från räkor till grönsaker.
  • Tonkatsu: friterat fläsk med ris och grönsaker.
NUVARANDE På japanskt matäventyr
NÄSTA Grådaskig verklighet bakom starka azofärger