På andra sidan jordklotet

Allt om mat:s Charlotte Jenkinson reste till Australien för att uppleva staden Sydney.
Australien är ett riktigt annorlunda land. Man känner sig hemma på samma gång som de nya intrycken är överväldigande. Det är som Europa fast i Asien och dessutom med alldeles egna djurarter. Det engelska språket gör det lätt att kommunicera och i en storstad som Sydney är bebyggelsen klart av europeiskt och amerikanskt snitt. Men så flyger plötsligt en flock papegojor förbi och då blir man snabbt påmind om att man faktiskt befinner sig ”down under”.

 Sydney är enormt, till ytan, och det beror på att de flesta bor i egna hus och inte i lägenheter även om det förstås finns en hel del lägenheter också. Sydneys mest kända byggnad är utan tvekan operahuset med sin spektakulära arkitektur tätt följt av den pampiga Harbour Bridge. Om man är lite äventyrligt lagd finns det guidade klätterturer upp på brospannen.  Både operahuset och bron ligger vid Circular Quay där man hittar de flesta färjor som trafikerar vattnen runt Sydney. Här kan man bl a hitta färjan som på 20-30 minuter tar dig till Manly med sin fantastiska strand och rika utbud av restauranger och caféer. Härligt avslappnad stämning och ingen trängsel. Missa inte Manly!  Den mest kända stranden är Bondi men hinner du bara med en av dem så välj Manly.

 Alldeles vid Circular Quay finns Sydneys äldsta del som heter The Rocks. Sydney grundades som straffkoloni 1788 och de första skjulen och tälten resten på det kuperade The Rocks. Smala lite kurviga gator och gamla hus gör det till ett trevligt område att strosa runt i. Flera folkliga pubar i området gör det extra trevligt.

En välkänd turistmagnet är Darling Harbour och det är lätt att förstå. Det är modernt, ljust och luftigt och det kryllar av båtar – och restauranger med bästa läge på kajkanten.  En dag åt jag en supergod caesarsallad med räkor och en annad dag blev det japanskt med sobanudlar.  Några ostron och ett glas vin är inte heller fel. Som hängiven båtentusiast besökte jag givetvis Sydney Maritime Museum som ligger i Darling Harbour. Särskilt deras  båtar som ligger i hamnen var intressanta.

  Från Darling Harbour kan man på enkelt sätt med  Metro Light Rail ta sig till den stora fiskmarknaden på Bank Street i området Pyrmont. Det ser mest ut som en stor parkeringplats men när man väl går in är det verkligen så roligt att kolla in alla fiskar och skaldjur. Vi hade turen att bo hos vänner i hus och kunde därför handla med oss både fisk och skaldjur så vi hade en härlig grillfest när vi kom ”hem”. Den som besöker Sydney som en vanlig turist har det förstås svårare men för den som vill finns det otronbarer och flera restauranger. Men den restaurang som vi åt på var faktiskt en besvikelse, både dyrt och trist,, så jag vill ge rådet för den hungrige fiskmarknadsbesökaren att möjligtvis sluka några ostron eller något enkelt och sedan ta sig tillbaka till Darling Harbour med sitt rika restaurangutbud.

  Området Kings Cross är känt för sina restauranger och sitt nattliv men jag tyckte det var ett dammigt, stökigt område med mycket trafik så vi stannade inte där. Kanske någon läsare har ett mer positivt intryck och kan ge bra tips.

  Har du tid för kortare resor bort från Sydney är Blue Mountains ett resmål bara 2 timmars tågresa bort. De små städerna Katoomba och Leura med lantlig charm ligger på kanten av en stor canyon. Det blå diset över eucalyptusskogarna kommer från ljusbrytningen i de avdunstade eucalyptusdropparna. Vi gick bush walks på egen hand och fick på nära håll uppleva det bästa av Blue Mountains natur. Vissa partier är dock inte lämpliga för personer med höjdskräck eller svindel. I både Katoomba och Leura finner man restauranger av lite mer rustikt snitt och många caféer. Vi åt mycket gott på ett litet murrigt ställe med neondekorationer och nästa dag en fantastisk nudelwok på en pytteliten restaurang med bara 3 bord.

Kaffe är alltid bra i Australien. Vart än vi gick fick vi utsökt kaffe. T om i den lilla marinan söder om Sydney, där det stod några ungdomar  i en containerliknande byggnad och sålde kaffe och läsk, fick vi fantastiskt tillagat kaffe.

 Det finns otroligt mycket att uppleva i Sydney och Australien. Det finns något för alla och ingen blir besviken.

Ta en tur på cykel

  • Den spänstige turisten bör inte missa att göra en guidad tur på cykel. Man ser och upplever staden mycket mer än att bara glo ut genom ett bussfönster. Det finns korta och långa turer och särkilda kvällsturer och t om pubturer.

Leta på t ex Sydneybybike.com.au eller bonzabiketours.com.

Tips! 

  • Har du hyrbil vill jag tipsa om den lilla staden Kiama ca 2 timmars bilresa söderut utmed kusten. Vi gillade Kiama mycket och där finns det spektakulära Blow hole där havets vågor pressas genom en naturlig öppning i klipporna och vattnet kan spruta 60 meter upp om vågorna är kraftiga.  Vi badade i  en naturlig pool där havsvattnet sköljer in i bassänger. Åker du till Kiama så missa inte det. Det var fantastikt!