Ozon gör druvor nyttigare

Vindruvor behandlade med ozon blir mycket nyttigare än vindruvor behandlade på ett mer traditionellt sätt.

En ny undersökning vid universitet i Cartagena, Spanien, visar att det går att bevara vindruvor på ett bättre sätt än man tidigare gjort. Det vanliga har varit att behandla vindruvorna med sulfit för att förebygga nedbrytning. Men nu har man hittat ett bättre sätt: behandling med ozon. Ozon bevarade druvorna så gott som lika bra, dessutom förbättrade ozonet druvornas kvalitet genom att öka antalet antioxidanter.

Vet inte varför

Forskarna vet inte varför de ökade men en teori är att druvorna utsatts för en slags stress av ozonet och då utvecklar de naturligt mer antioxidanter, skriver Nymedicin.com.
VInproducenter har också problem med sulfitet, som de använder för att förlänga hållbarheten, eftersom det kan påverka smaken och kan göra det osmakligt. Men de är samtidigt ovilliga att testa ozon, skriver Nymedicin.com, för att de inte förvarar druvorna under någon längre tid. Men skulle de göra det kunde vinet bli något av en hälsodryck.

Gör eget på druvor

Grön druvmarmelad