Oväntat besök – i soppan

Det är skördetid nu och min ständiga längtan så här års är mammas ängasoppa, som hon gjorde när jag var barn. Den innehöll nyskördade morötter, ärtskidor, lök och blomkål, tillagad med god buljong och redd med lite grädde. Len och mild. Efteråt åt vi alltid plättar med hemgjord lingonsylt. Och det måste ha varit söndag, för det var bara då vi åt plättar, som jag minns det.
En gång minns jag särskilt. Vi satt vid köksbordet, bara hon och jag, och njöt av soppan. Men så kollade jag lite extra på den kokta blomkålsbuketten i tallriken.
Mjäll och vit, kokt precis al dente, så att all den goda smaken skulle finnas kvar. Men den såg lite underlig ut – med två svarta prickar på sig, stora som pepparkorn…

Och då upptäckte jag det; det var inga pepparkorn, och ingen blomkål över huvud taget, utan en kålmask med svarta pepparkornsögon! Det här är länge sedan, och mitt minne kanske spelar mig ett spratt, men jag minns den som väldigt söt! Rund och trind, som en liten Michelingubbe. Vi hällde ut soppan, både mamma och jag. Och det dröjde ett tag innan
jag ville äta blomkål igen. Men numera har jag lite dubbla känslor för den där masken.
Visst var det trist att hitta den i soppan, men det är också trist om modern livsmedelshantering kommit så långt från det naturliga att risken att bli överraskad inte längre finns. Men just nu, i skördetid, är risken ovanligt stor. I det egna trädgårdslandet. Eller på någon av alla de matmarknader som anordnas runt om i landet. Årets bästa tid, dignande av råvaror. Och en och annan mask!

3 matkalas i augusti

Smaklust
Matmässa med restauranger, smakverkstäder, korvteater m m. Bakom står Eldrimner, nationellt centrum för mathantverk, och här avgörs SM i Mathantverk.
21–23/8 i Tantolunden,
Stockholm. Info: smaklust.se

Från frö till fest
Årets kulinariska tema på Fredrikdals friluftsmuseum avslutas med en mat och smakfest. Tio kända kockar från trakten, anförda av Bo Hagström, lagar mat av grödor som skördats i parken.
23/8 i Helsingborg.
Info: fredriksdal.se

Matfesten
Norrlands stora matfestival och mötesplats för producenter, konsumenter och  restauratörer. Späckat program med  måltidsmarknad, gourmethall, kockdueller m m.
27–30/8 i Skellefteå.
Info: matfesteniskelleftea.se

NUVARANDE Oväntat besök – i soppan
NÄSTA Sophie lever med mat