Recept på ostron. Ät dem gratinerade på klassiskt vis eller prova nya asiatiska smaksättningar – med wasabi eller sweet chili och lime.

Fyra bra ostron-sorter

Dessa sorter finns att få tag på nästan året om, både på hösten och till nyår.

  • Gillardeau, Frankrike: Köttiga, fylliga ostron av ­bästa kvalitet.
  • Ecailles d’Argent, ­Frankrike: ­Fylliga och fina ostron av fin ­kvalitet. Stora  med vackert ­pärlemorskal.
  • Perle Blanche, Frankrike: Medelfylliga, medelstora ­ostron med mycket vackert skal.
  • Fine de Claires, Frankrike eller Rock oyster, Irland: ­Vanligaste sorten. Långsmalt ostron som är prisvärt och fint i smaken.

7 recept med ostron:

Klassiska ostron
Klassiska ostron

Foto: Stefan Wettainen

Klassiska ostron serveras med lök i vinäger. Tång brukar man kunna köpa hos fiskhandlare eller i fiskdisken om man inte har möjlighet att plocka egen. Klicka här för recept.

Ostron Rockefeller
Ostron Rockefeller

Foto: Stefan Wettainen

Ostron Rockefeller sägs ha skapats i New Orleans och den smöriga såsen döptes efter tidens rikaste man, John D Rockefeller. Klicka här för recept. 

Ostron med beurre blanc, svart rom och bacon
Ostron med beurre blanc, svart rom och bacon

Foto: Stefan Wettainen

Ostron med beurre blanc, svart rom och bacon är krämigt och gott. Lägg upp ostronen på ett fat med grovt havssalt så att de kan stå stadigt. Klicka här för recept. 

Ostron japanese style

Ostron recept

Foto: Stefan Wettainen

Ostron med tre olika smaksättningar: Japanese style, thai style och nordic style. Foto: Stefan Wettainen

Serveras med japansk soja och wasabisås. Smaka av med wasabipasta, det ska  vara en stark sås! Klicka här för recept.

Ostron nordic style

Innehåller finstämda smaker som var och en lägger på sina ostron. Klicka här för recept. 

Ostron thai style

Smakar sött, syrligt och lite starkt, så enkelt och så gott! Klicka här för recept.

Gratinerade ostron

Recept på gratinerade ostron.

Foto: Lina Eriksson

Recept på gratinerade ostron.

De gratinerade ostronen är i detta recept tillagade med vermouth och comtéost. Ostronen kan öppnas i god tid och gratineras strax före servering.  Klicka här för recept. 

Fakta: Ostron

Lever ostronet när man äter det?

Ostronet lever när man köper det, men när man öppnar skalet så dör det. Om ostronet öppnar sig innan ska man alltid knacka på det för att se om det sluter sig igen. Gör det inte det är det dött och ska kastas. När man väl äter ostronet är det dött, och lever alltså inte i magen som vissa tror.

Äta ostron när man är gravid?

Enligt Livsmedelsverket kan man äta ostron när man är gravid.

Öppna ostron

Använd gärna en speciell ­ostronkniv. Håll ostronet vågrätt med den plana sidan upp i en tjock handduk för att skydda handen. Tryck in kniven mellan skalhalvorna, vicka och bänd upp en springa. Följ tätt utmed insidan av övre skalhalvan tills kniven stöter på slutmuskeln som håller ihop över- och underskal och skär av den. Lossa försiktigt ­ostronet från skalet. Tänk på att vara lätt på handen så att ostronet inte skärs sönder.

Hur många ostron per person?

Antal ostron per portion kan variera stort. Ofta brukar man beräkna sex ostron per ­person, men recepten här är halvportioner, tänkta som ­förrätter eller mingelrätter.