Ostresan och ekoinspirationen

Vi hade en idé om osten. Att vägen till och från Italien skulle få gå i ostens tecken. Så vi packade med en bok om ostar, kopplade in gps:en och kylväskan och gav oss iväg. Boken upplyste om att franska Munster, inte så långt från Strasbourg, var den rätta platsen för den ost vi alltid trott varit tysk. Och två dagar efter avresan körde vi in på det ödsliga torget i den sömniga lilla staden. Siesta, visade det sig. Vi travade längs huvudgatan och kikade avundsjukt in genom ostbutikens skyltfönster. Så vi bestämde oss för en ostmåltid på en fransk genuin krog istället. Boken hade förslag, och gps:en nappade. Efter körande över vackra åkrar kom vi fram till först den ena och sen den andra. Båda var stängda. Det var då jag såg att boken var skriven -96…

Nåja, inte låta sig nedslås. I Italien hade vi bättre tur. En bekant upplyste oss om att staden Pienza i Toscana var känd för sin goda pecorino. Inte nog med att vägen dit var fantastiskt vacker, själva staden var utsökt. Världsarv, visade det sig. Turistattraktion, visst, men ingen turistfälla, tvärtom. Ostbutikerna låg på rad, med pecorino rullad i halm och blad, med och utan mögel.

Men sedan, på hemvägen från Italien, kom resans verkliga hit: Appenzell i Schweiz. Där uppe, bland molnen, öppnade sig dalen. Illande grön, med målade trähus och massor av kossor och till slut – en otroligt söt liten stad. Här behövde man bara kliva ut i friska luften för att förstå att man var i ostarnas paradis; luften var mättad av doften av ko och ost. Och överallt fanns ostbutiker och krogar där man serverade stadens stolthet i tusen och en varianter.

Alla orter vi besökte präglades av stoltheten över lokala traditioner och genuint hantverkskunnande. En känsla som jag nu hoppas kunna föra vidare genom den tidning du har framför dig! För första gången har Allt om Mat gjort ett eko-nummer. Med inspiration, debatt, och mycket genuin hantverkskänsla. Och utan att väja för de svåra val man ställs inför som konsument; vad är egentligen miljövänligt? Gröna val är inget vi gör en gång för alla utan varje dag; i affären, i köket, i trädgården och i politiken. Och än är sista ordet inte sagt – vi lovar att återkomma i frågan!
 

Katrin Alström är chefredaktör för tidningen Allt om mat.

NUVARANDE Ostresan och ekoinspirationen
NÄSTA Uppsving för korkar