I annonssamarbete med APPENZELLER SWITZERLAND

Något mjukt, något hårt, något krämigt och något sött. Ostbrickan ska helst innehålla ett par olika komponenter för att nå smakklimax. Här är den ultimata kombinationen!

Vi svenskar ligger på topplistan över vilka som konsumerar mest ost i världen. Så här års är ostbrickan ett utmärkt sätt att samla vänner och runda av en måltid. Så här komponerar du den på bästa sätt:

1. En nötig hårdost

Den lagrade alposten Appenzeller är en given del av ostbrickan. Med sin kraftiga och nötiga smak utgör den en smakrik bas. Den har anor från medeltiden och ända fram till 1900-talet tillverkades för hand av bergsherdar i Appenzell-regionen i nordöstra Schweiz. I dag är den en av de mest populära hårdostarna och tillverkas fortfarande med ett omsorgsfullt hantverk.

Appenzeller_Original

Den schweiziska alposten Appenzeller har tydlig sälta, nötighet och lite syrlighet. Den har sitt ursprung bland frigående kreatur i det vackra alplandskapet.

2. En krämig kittost

Kittosten är med sitt mjuka, krämiga inre ett lite mildare inslag på ostbrickan. Det aromrika orangea skalet bildas genom att ostarna tvättas och badas i saltvatten. Smak och styrka kan variera men ett tips är att välja en mildare variant som ett fint komplement till den smakrika hårdosten.

Appenzeller_plateu5

Ostbrickan är den perfekta samlingspunkten för familj och vänner.

Tips!
Många avslutar måltiden med ostbricka men prova också att tärna upp hårdosten Appenzeller som ett tilltugg till fördrinken, eller apéro som man säger i Schweiz.

3. En riktig klassiker

Den kallas ibland ostarnas ost. Den schweiziska Emmentalern, med sina karakteristiska hål, brukar alltid uppskattas på ostbrickan. Den nötiga och fylliga smaken gör att den även passar bra i en sallad och till andra maträtter.

Appenzeller_Emmenthaler_swiss

En bit Emmentaler passar till det mesta och är en bra ”smakkompis” till de mer distinkta ostarna.

4. Något sött till …

Ett krispigt päron, ett sött färskt fikon eller torkad frukt såsom aprikos och dadlar är inte bara vackert på din bricka, utan gudomligt gott tillsammans med de salta ostarna.

Appenzeller-303-G

Färska fikon, torkad frukt eller nötter som blandas med flytande honung är alla ljuvliga inslag på ostbrickan

5. Och till sist: brödet

Ostbrickan är inte komplett utan det rustika brödet. Ett tunt fullkornsknäcke, en surdegbaguette eller en skiva helt vanligt levainbröd. Undvik salta eller kryddade kex som lätt tar ut ostsmaken.

Appenzeller_Bread

Det enkla och goda brödet passar till de flesta måltider och även till osten.

Läs mer och hitta fler favoritostar HÄR!

SCM_Balken_A4_2017_Schweden-for-APPENZELLER