Har du svårt att välja rätt whisky? Då finns en ny bok som väljer åt dig.

”101 whisky du måste dricka innan du dör” heter boken som ger dig hjälp i whiskyvalet. Författaren Örjan Westerlund är en whiskyfantast som sedan tidigare skrivit många böcker om den älskade drycken och boken är hans personliga val.

– Jag vill inspirera andra till att testa nya whiskysorter och det är min personliga smak som redovisas i boken. Där finns många skotska distillerier så klart men även indiska, amerikanska och svenska flaskor.

Varje whisky beskrivs i doft, smak och eftersmak och Westerlund är väldigt mån om att beskrivningarna ska vara lätta att förstå och högst konkreta. Vad sägs om Päronsplitt, Frost flakes och len konditorianknuten vaniljton? Doft- och smakassociationer som verkligen får läsaren att förstå vad det handlar om.

Och de 101 whiskysorterna är inte bara exklusiva specialvarianter, de flesta av flaskorna är sådana som går att få tag på i Sverige till hyfsade priser. Det är bara omkring 15 stycken som är sådana som man måste söka utomlands eller på auktioner.

– Jag vill att det ska vara lätt att hitta flaskorna i butik och på barer så man kan testa själv. De smaker som man själv smakar är det viktigaste och den whisky du själv tycker är godast är så klart den godaste, man måste respektera folks egen smak. Jag vill bara hjälpa till och visa på det enorma utbudet som finns.

Är det några whisky som du är förvånad över att de kom med?

– Många överraskas nog av att en whisky som  Snow Grouse är med men jag ger den näst högsta betyget och då ska den vara med. Alla whiskyna i boken har fått högsta eller näst högsta betyget i min bedömning.

Är det några sorter som du gärna hade fått med?

– En av mina egna favoriter är Springbank och där är någa varianter som inte är med. Det är ju lite synd. Men det här är ju inte den definitiva listan, det förändras ju hela tiden och nästa vecka kanske jag testar en ny favorit.


Vad ska man tänka på när man testar whisky?

– Framförallt att det lugnt runt omkring. Man måste kunna koncentrera sig ordentligt för att kunna känna alla dofter och smaker. Det kanske låter konstigt men det kan vara smart att testa på förmiddagen – då är smaklökarna på topp!

Vill du veta hur Örjan beskriver sina whiskyfavoriter? Så här skriver han om doften hos Ardbeg Corryvreckan 57,1 %.

”En fyllig och rik doft som har mycket mer än bara rök. Här kan den näsa som sniffar hitta dofter av både wellpapp, toscakakor, kåldolmar och äpple men även sötaktiga godistoner som lakritskola, jordgubbsknäck och en varm tung doft av piptobak.”

Whiskyglas från Sagaform med rundad fot

whiskeyglas