Oprahs kock älskar knäckebröd

Oprah Winfreys personlige kock Art Smith vill dela med sig av sin kärlek till knäckebröd till hela USA. Både för att det är gott och nyttigt.

Tv-stjärnan Oprah Winfreys egen kock Art Smith var på besök i Sverige – och upptäckte knäckebrödet. Han tog med det knapriga knäcket hela vägen tillbaka till tv-studion och sa i tv:
– I love knäckebröd.
De orden gjorde sånt intryck på amerikanerna att många av dem gick ut och köpte sig ett paket svenskt wasa-knäcke. Och försäljningssifforna i Sverige visade på + 50 procent.
– Vi märkte av en tydlig pik efter programmet, berättar Karin Brynell, marknadsdirektör på Wasabröd i Sverige. Den piken har nu gått över och Wasabröd vill hitta nya sätt att nå den amerikanska marknaden.

Trendigt med råg i USA

– Den senaste trenden i USA är att blanda i nyttigheter i maten, och med lite råg i så har man åtminstone fått i sig lite nyttigheter, säger Karin. De har därför startat ett samarbete med Art Smith som resulterade i hans senaste projekt som är en hel kokbok med recept där knäckebröd ingår på ett eller annat sätt. Eller vad sägs om pizza på knäckebröd, ceasarsallad med krutonger av knäckebröd eller cheddarostfondue med knäckebröd. Det är amerikanska klassiker – med knäckebröd. Art Smith skriver i förordet till sin bok:


”I hela världen finns ett enormt behov av hälsosamt, smakrikt bröd som kan köpas i varje livsmedelsaffär till ett förmånligt pris och som dessutom är en miljövänlig produkt.” Nu återstår bara att se om amerikanerna blir lika frälsta i knäcke som vi nordbor redan är.

Testa av Art Smiths knäckiga recept

Key Lime Pie med knäckebröd