Nu blir vatten på flaska mer naturliga. Men vi behöver egentligen inte dricka mineralvatten alls. - Det är obetydligt i sammanhanget, säger Torbjörn Albert Livsmedelsverket.

Energidrycksmarknaden växer stadigt, den svenska marknaden beräknas växa näst mest i Europa under nästa år, skriver Australien Food News. Och då gäller för tillverkarna att hänga med i svängarna. Efter rapporter om att energidryckerna kan vara en ren kalorifälla, där man måste gå i en timme innan man förbränt en dryck på 150 kalorier, och  konsumenternas allt bredare kunskap om tillsatser och onaturliga konserveringsmedel, kommer nu fler drycker och mineralvatten med naturliga ingredienser.

Trenden är naturliga tillsatser

Av alla energidrycker som lanserades 2007 (enligt Productscan) säger sig 7% vara naturliga och 12% innehålla vitaminer, en trend som även mineralvattentillverkarna har hakat på och lanserar nu vanligt vatten med till exempel tillsatt c-vitamin.
 – Läsken har gått ner i försäljning istället har man valt att dricka buteljerat vatten, säger vattenforskaren Stefan Bertilsson vid Uppsala universitet.
  – Men i Sverige behöver vi inget buteljerat vatten eftersom vi allmänt har så god vattenkvalitet, säger Stefan Bertilsson.
Torbjörn Albert på Livsmedelsverket menar också att mineralvatten är obetydligt för oss.
 – Så pass små mineralmängder att de är obetydliga i sammanhanget, säger han.    
 – Personligen tror jag på en renässans för kranvatten, säger Stefan Bertilsson som syftar på att även klimatfrågan blir alltmer aktuell hos konsumenter.
 – Finns ingen anledning att gå efter ån efter vatten.

Så mycket behöver du dricka

Livsmedelsverket har inga riktlinjer för hur mycket du behöver dricka, annat än att det är behovsriktat. Din kropp avgör själv hur mycket vatten den behöver. För en vuxen brukar det röra sig om 1 liter per dag. För äldre runt 1,5 liter.