Omega-3- bluffen avslöjad

Jag vill hylla en kollega. Henrik Ennarts avslöjande i Svenska Dagbladet nyss, om matbranschens omega-3-bluffande, var matjournalistik av allra bästa klass.

I en tid då mat inte längre bara är mat utan också medicin, dåligt samvete, miljöaktivism och så vidare har en lång rad producenter kommit på att en liten extra omega-3-märkning av så vitt skilda produkter som ost, pasta, rapsolja, knäckebröd och skinka kan ge ökad försäljning. De nyttiga omega-3-fetterna EPA och DHA som man finner i fet fisk ger nämligen massor av bevisade hälsoeffekter: de ger förbättrad inlärning hos barn, bromsar demens och framför allt förebygger de hjärt- och kärlsjukdomar.

Det är bara det att det finns en annan sorts omega-3-fett också, ALA, vilken bildas i växter, och är ett slags förstadium till EPA och DHA. Denna omega- 3-fettsyra har inte bevisats bromsa en enda sjukdom – ändå säljer en rad tillverkare produkter innehållande ALA med glidande eller rent felaktiga hälsopåståenden. Exempelvis Ostkompaniets Västan omega-3: ”bra för bland annat hjärta och kärl, leder, ögonen och hjärnan”, Glenn Strömbergs Pasta Integrale:  ”Omega 3 – en fettsyra som finns naturligt i fisk och bland annat bidrar till skydd mot hjärt- och kärlsjukdomar”,  Bröderna Nilssons Prästskinka som påstås ”förebygga hjärt- och kärlsjukdomar, motverka inflammationer, hjärtinfarkt, Alzheimers och förbättra hjärnans kapacitet m m”.

Gemensamt för alla dessa produkter är att de inte innehåller de marina omega-3-fetterna utan växt-omega-3. Gemensamt är också att de genom sina påståenden bryter mot branschens reklamregler. För även om 5–10 procent av allt ALA ombildas till EPA i kroppen, och sedan vidare till DHA i flera steg, blir hälsoeffekten försvinnande liten. För att få i sig samma mängd hälsobringande DHA som finns i en enda liten fet sillbit behöver man exempelvis äta fem kilo Wasa knäckebröd, eller elva kilo Barilla omega-3-pasta.

Se där ett avslöjande
som fått branschen att skämmas och seriösa livsmedelsforskare att jubla. Respekt, Henrik!

Bäst just nu:

Prins Charles som vaknat upp och bannlyst gåslever från de kungliga middagsborden i Buckingham Palace. En maträtt som kommer sig av en djurhantering som inte är tillåten enligt engelsk lag kan heller inte tillåtas på officiella middagsbord, menar prinsen med hedervärd logik.

Sämst just nu:

Varför är just de ekologiska bananerna inslagna i plastpåsar och inte de konventionella? Likadant med tomater och äpplen och flera andra eko-
varor som säljs inplastade i påsar eller tråg. När ska eko vara standard, och besprutat ligga inplastat på någon undanskymd hylla?

Isabella Lövin

är frilansjournalist med inriktning på människor och miljö. Hon tilldelades Stora Journalistpriset 2007 för sin ”chockerande berättelse om vad människan gör med havet, och till vilket pris”

NUVARANDE Omega-3- bluffen avslöjad
NÄSTA Salta skaldjur och lite till